Događaji · E-servisi

Predstavljanje koncepta “Pametna planeta”

Kompanija IBM je 26 oktobra u Beogradu održala IBM Forum 2010 pod sloganom “Pametna planeta”.

Iris Džeba generalni direktor IBMa za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju je rekla da se na ovogodišnjem IBM Forumu umesto najnovijih servera, softvera i rešenja, predstavljaju neka najuspešnija rešenja kojima se potvrđuje da informacione tehnologije i znanje stvaraju “Pametnu planetu”.

Učesnici Foruma su bili Ivica Dačić prvi potpredsednik, zamenik predsednika Vlade Republike Srbije, Jasna Matić ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo, Goran Ćirić generalni direktor JP Pošte Srbije, Dragutin Radosavljević direktor Poreske uprave, Damir Baralić direktor Republičkog zavoda za informatiku i internrt, Slobodan Nedeljković pomoćnik ministra za unutrašnje poslove i druge veoma značajne ličnosti iz oblasti politike i IT sektora.

Prvi potpredsednik, zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija u narednom periodu mora da dostigne zemlje koje koriste najsavremenije informacione tehnologije (IT) kako bi bio olakšan rad državnih organa i život građana.

Ivica Dacic

Dačić je, otvarajući IBM Forum, najavio da će od januara naredne godine početi izdavanje novih registarskih tablica, kao i saobraćajnih i vozačkih dozvola sa čipom. Saobraćajne dozvole sa čipom omogućiće produžavanje registracije bez dolaska u policijsku stanicu, odnosno registraciju će biti moguće produžiti na tehničkom pregledu vozila, objasnio je on.

On je rekao da je biometrijske pasoše do sada uzelo 2,7 miliona građana, dok je 1,4 miliona njih dobilo biometrijski pasoš druge generacije sa otiskom prsta. Druga generacija pasoša omogućiće građanima na graničnim prelazima prolazak kroz elektronska vrata na kojima neće biti granične policije.

MUP je do sada izdao 2,5 miliona ličnih karata, od čega je 70 odsto sa čipom, dok je unos digitalnog sertifikata potražilo 1.000 građana.

Takođe, sa Ministarstvom za telekomunikacije i informaciono društvo podignuta je ekstranet mreža i na taj način smo se pripremili za razmenu podataka sa Agencijom za privredne registre i Poštom, dodao je Dačić.

Ministarka Jasna Matić je naglasila da u poslednje 2 godine rastu rezultati u primenama IKT u Srbiji. Za razvoj ePoslovanja bitni su pravni okvir i korisnička baza. Stvoren je potreban pravni okvir i sada se očekuju sve veći rezultatai u razvoju ePoslovanja. Zaostaje se u razvoju širokopojasnog interneta, ali će razvoj tržišnih odnosa i investicije koje su u toku uticati na poboljšanje stanja. Portal eUprava je počeo sa radom u junu 2010 i on pruža mogućnosti građanima i poslovnim korisnicima da se informišu, podnesu zahteve i dobiju razne potvrde iz preko 100 elektronskoh servisa.

Ambicija IBM je da se predstavi kao kompanija koja na osnovu tehnologija i iskustava kojima raspolaže pomaže kreiranje pametnih rešenja, rečeno je na kraju skupa.

Leave a Reply