Događaji

Premijer u poseti kompaniji Panasonic Svilajnac

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković posetio je juče kompaniju “Panasonic” u Svilajncu i poručio da je dolaskom te firme Srbija podigla svoj ugled i atraktivnost za privlačenje investicija i priključila se listi zemalja koje proizvode visoku tehnologiju.

Cvetković je nakon obilaska proizvodnog pogona “Panasonika”, koji zapošljava 100 radnika sa planom proširenja u narednom periodu, rekao da će Vlada nastaviti da podržava takve investicije.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što može da konstatuje da se, nakon što je Srbija osvojila status kandidata za članstvo u EU, interes investitora za dolazak u našu zemlju značajno povećao.

Dolaskom “Panasonika” i Svilajnac i Srbija su dobili mnogo, naglasio je predsednik Vlade i podsetio na to da je reč o investiciji vrednoj približno 13 miliona evra, kojom je u Svilajnac doneta jedna nova industrijska kultura.

Kada je reč o značaju za Srbiju, investicija “Panasonika” ne znači samo dolazak još jedne globalne firme u našu zemlju i povećanje njenog ugleda, već Srbija postaje proizvođač visokosofisticiranih proizvoda iz domena visoke tehnologije, poručio je predsednik Vlade.

Pored “Panasonika”, kako je naveo, vode se razgovori i u Srbiju je doveden niz ozbiljnih proizvođača čija će se proizvodnja ostvariti u vremenu koje je pred nama.

Cvetković je rekao da je sa rukovodstvom “Panasonika” razgovarao o rešavanju tehničkih pitanja vezanih za poslovanje te kompanije, i dodao da će Vlada učiniti sve da ona budu rešena i da se omogući planirana ekspanzija proizvodnje.

Predsednik Vlade obišao je i Slobodnu carinsku zonu u Svilajncu, formiranu odlukom Vlade Srbije, u kojoj se nalazi i kompanija “Panasonik”.

On je rekao da će kompanije koje su u ovom trenutku situirane u okviru zone, kao i one čije se priključenje očekuje u narednom periodu, imati značajne povlastice, pre svega za proizvodnju koja je namenjena izvozu.

One će, kako je dodao, imati i mogućnost da bez poreza i carinskih dažbina uvoze komponente i materijale i isto tako da izvoze bez poreza.

U narednom periodu sa optimizmom možemo gledati na razvoj ovog kraja, kojem je neophodna još neka infrastrukturna podrška i izgradnja vezana za saobraćajnice, ukazao je predsednik Vlade Srbije.

Nalazimo se u periodu kada smo prošli kroz najtežu godinu i ipak uspeli da ostanemo na nogama. I ne samo to, uspeli smo i da privučemo puno zainteresovanih za ulaganje u našu zemlju, što će nam obezbediti stabilnost u periodu koji je ispred nas, poručio je Cvetković.

Predsednik Vlade je obišao i završne radove na Prirodnjačkom centru u Svilajncu, koji će raspolagati i naučnim parkom.

On je ocenio da će taj centar imati ogroman značaj ne samo za građane Svilajnca, već i za razvoj turizma tog kraja, i izrazio uverenje da će značajno doprineti povećanju njegovog ugleda i interesovanja za njega.

Leave a Reply