Događaji

Proglašeni domaći pobednici Microsoft Imagine cup

Ekipa TFZR sa Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ iz Zrenjanina sa projektom Neural Communicator je pobednik lokalnog takmičenja Imagine cup , u kategoriji dizajna softvera. Oni će našu zemlju predstavljati na svetskom finalu koje će se održati u julu 2010.  godine, u Varšavi (Poljska), a tema takmičenja je: Zamislite svet u kojem tehnologija pomaže u rešavanju najtežih problema današnjice.

Takmičenje je otvorio generalni direktor Microsoft Srbije Vladan Živanović. „Studenti koji su danas ovde sa entuzijazmom i mešavinom mašte i znanja oblikovali su  projekte koji imaju pred sobom veoma ozbiljne ciljeve za dobrobit čovečanstva. U Microsoftu čvrsto verujemo da će ovi mladi ljudi i projekti biti deo naše budućnosti, i da nam je zadatak da u njoj uzmemo udela sada. Mi to radimo kroz naše akademske programe i inicijative, učestvovanjem u edukaciji o tome kako tehnologije mogu da doprinesu boljem životu svih nas.“

Imagine Cup u Srbiji privlači veliku pažnju studenata. Ove godine 640 akademaca iz Srbije prijavilo  se za učešće u različitim kategorijama takmičenja, a 5 timova probilo se do samog finala na kojem su se borili za mesto naših predstavnika na svetskom finalu. Naši studenti su u prethodnih 5 godina, koliko Srbija učestvuje u takmičenju, osvajali nagrade u različitim kategorijama, kako na regionalnim, tako i na svetskim finalima.

Takmičenje je ove godine podržano od strane Rektorata Univerziteta u Beogradu i Ministarstva za omladinu i sport Vlade Republike Srbije, dok je generalni sponzor takmičenja drugu godinu za redom kompanija Telekom Srbija.

„Mi vidimo mlade naraštaje kao naše buduće lidere, a šansu da učestvujemo u njihovom razvoju kao svoj osnovni zadata. Zato se naše prisustvo na Imagine Cup-u, i saradnja sa Microsoftom, kao organizatorom, već drugu godinu za redom, nametnulo kao prirodan sled događaja. Smatramo da je naš zajednički cilj da Srbija postane stožer znanja, ideja i inovacija, a to nije moguće bez konstantnog ulaganja u razvoj i obrazovanje, pogotovo u segmentu informacionih tehnologija gde je praćenje trendova od suštinskog značaja“ istakao je direktora Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Takmičenje Imagine Cup predstavlja najveće svetsko studentsko takmičenje u tehnologijama, koje se organizuje od 2003. godine i u kojem učestvuju na stotine hiljada studenata širom sveta. U prethodnoj sezoni za takmičenje se prijavilo preko 300.000 studenata iz više od 100 zemalja – najviše do sada, a očekuje se da se taj broj ove godine i premaši. Studenti se takmiče u ukupno pet kategorija: dizajn softvera, razvoj igara, digitalni mediji, IT izazov i razvoj za industrijske uređaje.

Finala najprestižnije kategorije Dizajn softvera održaće se u više od 60 zemalja sveta, da bi se odabrali predstavnici tih država na svetskom finalu; učesnici svetskog finala za ostale kategorije biće odabrani online. Svake godine takmičenje ima različitu temu – projektni zadatak, koji studenti rešavaju uz pomoć i primenom tehnologije, a očekujemo da naši predstavnici nastave tradiciju uspeha koja ih prati na svetskom finalu.

Srbija je mala zemlja a  Microsoft, kao globalna kompanija prisutna je kod nas. To je znak da mi imamo dobre studente koji mogu da odgovore na izazove koje Microsoft može da im postavi“ rekao je rektor Univerziteta u Beogradu prof.dr Branko Kovačević.

Državna sekretarka u Ministarstvu omladine i sporta Ivana Kovačević naglasila je da je Ministarstvo prijatelj Imagine Cup-a kao vrlo značajnog takmičenja koje studentima pruža mogućnost da se predstave velikim kompanijama i jednog dana kod njih možda nađu zaposlenje.

Leave a Reply