Događaji

Proglašeni pobednici Kreativne škole

Nastavnički tim osnovne škole „Mitropolit Mihailo“ iz Soko Banje sa radom „Užinajmo zajedno“ i tročlana ekipa Vršačkog Školskog centra „Nikola Tesla“ sa projektom „Više od igre“, pobednici su ovogodišnjeg konkursa Kreativna škola. Ovaj konkurs, koji  7 godina zaredom sprovodi  Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u saradnji sa kompanijom Majkrosoft, nagrađuje najbolje primere primene inovacije u nastavi u osnovnim i srednjim školama.

Kreativni srpski nastavnici su i ove godine uložili puno truda i prikazali  javnosti kako treba da izgleda moderno školstvo i nastava u Srbiji. Ukupno 417 nastavnika iz Srbije prijavilo je ukupno 139 radova iz različitih oblasti: srpskog jezika, matematike, informatike itd…

“Zadovoljstvo mi je da Zavod u saradnji sa Majkrosoftom već 7 godina uspešno organizuje konkurs ,,Kreativna škola”. Cilj ovog konkursa je da afirmiše kreativni rad nastavnika i formira bazu uglednih radova. Okvir konkursa promoviše primere dobre nastavne prakse, podstiče saradnju i timski rad u školama i razvija jedan osoben vid stručnog usavršavanja kroz razmenu iskustava zasnovanog na primeni moderne računarske tehnologije. U ,,Bazi znanja”, koja je najveća dobit iz ovog projekta, nalazi se 1023 rada koja su odabrali članovi stručnih komisija iz Zavoda. ,,Baza znanja” za nastavnike predstavlja inspiraciju i izvor kvalitetnih nastavnih materijala. Mogu da istaknem da je svih ovih godina motivisanost nastavnika na zavidnom nivou, a njihovi radovi doprinose unapređivanju procesa nastave. “ izjavio je Šćepan Ušćumlić, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Inovativni nastavnički radovi koji se nalaze u Bazi znanja javno su dostupni i drugim nastavnicima na portalu www.kreativnaskola.rs.

„Nastavnici širom Srbije, uz samo jedan klik mišom, mogu da preuzmu od svojih kolega dobre ideje uvodjenja inovacija u nastavu, kao i kompletne pripreme za čas, a koje su pregledali i preporučili stručnjaci Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Veliko nam je zadovoljstvo što Majkrosoft već 7 godina učestvuje u organizaciji ovog konkursa, koji uspešno koristi računarske tehnologije za unapređivanje obrazovanja u Srbiji “ izjavio je je Vladan Živanović, direktor Majkrosoft kancelarije u Srbiji.

U poslednje četiri godine naši predstavnici na Evropskom forumu inovativnih nastavnika osvajali su neku od prvih nagrada. Ovakvim uspehom se, pored Srbije, može pohvaliti još samo Velika Britanija.

O POBEDNIČKIM RADOVIMA:

Prvonagrađeni rad nastavnika Tanje Dinić, Zdenke Milivojević i Valentine Bošković iz OŠ ”Mitropolit Mihailo” iz Soko Banje je izvanredna kombinacija obrazovnih i vaspitnih ciljeva objedinjenih temom rada „Užinajmo zdravo“. Nastavnici su uočili da se njihovi učenici ne hrane pravilno i, umesto pridika učenicima, u svoja predavanja iz Prirode i društva, Likovnog i Fizičkog vaspitanja i Narodne tradicije ubacili su u nastavu sadržaje o zdravoj ishrani i osmislili akcije kroz koje su njihovi đaci napravili reklame o zdravoj ishrani koje se sada prikazuju na lokalnoj televiziji i kampanju za zdravu ishranu učenika na Fejsbuku. Na taj način su ovi vredni nastavnici postali vaspitači i učitelji mnogo više učenika nego što ih imaju u odeljenju, a njihovi đaci iz odeljenja su dobili priliku da se od malih nogu nauče odgovornosti za sebe i društvo.

Prvu nagradu u kategoriji srednjih škola dobili su nastavnici Milan Njegomir, Svetlana Njegomir i Snežana Ilić iz Vršačkog Školskog centra „Nikola Tesla“, koji su svojim učenicima ponudili učenje kroz igru. „Više od igre“ je rad ovih nastavnika koji kao dopunu predavanjima iz elektrotehnike, nudi aktivnosti učenicima koje podržavaju različite stilove učenja: pravljenje električnog uređaja za igru, pravljenje računarske animacije, pravljenje digitalnog filma, učešće u kvizovima znanja, predavanja za učenike mlađih razreda među kojima učenik bira onu koju najviše voli da radi i kroz koju produbljuje znanje predstavljeno lekcijom.

Prezentaciju radova mozete pogledati na www.kreativnaskola.rs

 

Leave a Reply