Događaji

Proglašeni pobednički timovi takmičenja Create the Future

U poslovnom centru kompanije Siemens d.o.o. Beograd, održano je svečano proglašenje pobednika ovogodišnjeg ciklusa takmičenja “Create the Future 2011”. Ovo je četvrti put za redom da kompanija organizuje takmičenja u izradi multimedijalnih prezentacija namenjenog učenicima osnovnih i srednjih škola, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije i Sekretarijata za obrazovanje Grada Beograda, sa ciljem edukacije mladih i uvođenja tehnoloških inovacija u njihov svakodnevni život. Takmičili su se učenici osnovnih i srednjih škola, uzrasta od 12 do 19 godina, u timovima od 3 do 5 učenika.

Pored timova učenika koji su osvojili jedno od prva tri mesta, članova stručnog, studentskog i novinarskog žirija, proglašenju pobednika su prisustvovali i predstavnici Ministarstva prosvete Srbije, kao i Gradskog veća Grada Beograda.

U kategoriji viših razreda osnovnih škola pobedio je tim Inđijanopolis, škole “Jovan Popović” iz Inđije.

U kategoriji srednjih škola, tim Titans Elektrotehnčke škole “Nikola Tesla“ iz Beograda proglašen je ovogodišnjim pobednikom.

Ostali pobednički timovi: u kategoriji srednjih škola drugo mesto zauzeo je tim Revolution Elektrotehničke škole “Nikola Tesla“ iz Beograda, dok je na trećem mestu Teh tim, Tehničke škole iz Čačka.

U kategoriji viših razreda osnovnih škola, drugo mesto zauzeo je tim Suncity srednje škole “Ivan Goran Kovačić” iz Niške banje, dok se na trećem mestu pozicionirao tim Nesalomivi musketari, osnovne škole “Drinka Pavlović” iz Beograda.
Na takmičenje se ove godine prijavilo 540 timova iz cele Srbije, dok je 200 timova predalo svoje radove. Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je „Gradovi budućnosti“. Radovi su ocenjivani u tri kruga: najpre ih je pregledao i ocenio studentski žiri sastavljen od studenata Elektrotehničkog i Fakulteta primenjenih umetnosti. Nakon studenta, đačke radove je ocenjivao žiri koji su činili predstavnici Ministarstva prosvete, Sekretarijata za obrazovanje Skupštine grada i kompanije Siemens. Svoj sud o radovima đaka dali su i predstavnici medija koji su, takođe, izabrali svoje favorite.

„Izuzetno smo zadovoljni kvalitetom ovogodišnjih prezentacija. Četiri godine zajedno radimo na tome da motivišemo mlade ljude da javno iznesu svoje viđenje ozbiljnih društvenih problema sa kojima se suočavamo. Ove godine tema je bila „Gradovi budućnosti“. Radovi su pokazali da mladi ljudi imaju vrlo moderan pogled na rešavanje nekih problema sa kojima se veliki gradovi, poput našeg, suočavaju. Dobili smo mnogo kreativnih predloga od kojih će neki, jednog dana, moći da budu i realizovani“, istakla je Jovana Žuržin, koordinator akcije „Create the Future“.

Siemens je i ove godine pripremio vredne nagrade, kako za pobedničke timove, tako i za njihove škole, dok članove pobedničkih timova u obe starosne kategorije očekuje nagradno putovanje u Beč.

Svečana dodela je završena najavom da će se i sledeće godine nastaviti sa ovom inicijativom u cilju podsticaja učenika da istražuju, otkrivaju nove tehnologije, razvijaju timski duh i kreativnost.

Leave a Reply