Događaji

“Putevima Tesle” tokom “Dana evropske baštine” na ETF-u

Od 20. do 30. septembra, u okviru evropske manifestacije “Dani evropske baštine”, na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) u Beogradu odvijaju se dva programa Klastera puteva kulture, kao deo kulturno-istorijske turističke rute “Putevima Tesle” (www.teslaways.rs).

U holu ETF-a je svakog dana, od 09.00 do 19.00, otvorena za sve posetioce izložba “Teslina vizija Interneta” (www.teslinavizijainterneta.rs). Nikola Tesla je još 1900. u svom projektu “Svetski sistem”, govoreći ondašnjim tehničkim rečnikom, opisao u 12 tačaka ono što se danas zove bežični Internet, mobilna telefonija i GPS. Multimedijalni projekat “Teslina vizija Interneta”, autora Lazara Boškovića, realizovan je u saradnji Registra nacionalnog internet domena Srbije, Galerije “O3one” i Muzeja Nikole Tesle, a dizajn izložbe delo je Dušana Vojnova, iz Orange studija. Izložba i istoimeni internet sajt pokazuju da je čovečanstvo još početkom 20. veka moglo da dobije preteču današnjih informaciono-komunikacionih tehnologija, samo da su investitori hteli da ulože sredstva u Tesline vizionarske zamisli.

tesla

Obilazak kabineta ETF-a predviđen je za ograničeni broj prijavljenih posetilaca i odvija se u tri termina: 20. septembra u 17.00, a 23. i 25. septembra u 18.00. Stogodišnji kabineti ETF-a su ove godine po prvi put otvoreni za javnost, a uz stručne vodiče sa ETF-a, posetioci će tokom 30 minuta moći da obiđu kabinete sa uređajima koji u sebi nose Tesline patente, kao i da prisustvuju demonstraciji njihovog rada. U Laboratoriji za visoki napon videće kako izgleda mali grom, kako je Tesla proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kako se meri jačina struje i kako izgledaju stari motor-generatori. Laboratorija 78 čuva istorijsko elektrotehničko blago: sijalice, otpornike, galvanometre i razvodne table stare više od jednog veka, koje još uvek rade. Okupljanje posetilaca za obilazak kabineta je kod spomenika Nikoli Tesli, ispred ETF-a, a prijave su na telefon 063-444-089, od 12.00 do 14.00, i na imejl [email protected].

Program “Putevima Tesle” svečano će otvoriti  prof. dr Branko Kovačević, dekan ETF-a, 20. septembra, u 17.00, ispred spomenika Nikoli Tesli, u Bulevaru kralja Aleksandra 73. Elektrotehnički fakultet (www.etf.bg.ac.rs) je jedan od suosnivača RNIDS-a  i bitno čvorište srpskog internet prostora.

Leave a Reply