Događaji

Računari ili kako je sve počelo

U Beogradu je u okviru akcije Noć muzeja na Matematičkom fakultetu održana izložba “Računari ili kako je sve počelo”.

Izložbu je posetilo oko 5.000 posetilaca koje je veoma zanimalo kako je počela informatička era i kakva je bila uloga naše sredine u razvoju računarstva. Na izložbi su se videli delovi prvih računara i mnoštvo slika i skica iz oblasti računarstva.

Inicijator izložbe bila je prorektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Neda Bokan. Cela izložba bila je u znaku jubileja 200 godina Univerziteta u Beogradu (1808-2008) i 40 godina od osnivanja Računskog centra PMF-a (osnovan 29. novembra 1968.).
Izložba je bila postavljena u auli u prizemlju zgrade PMF-a, u blizini velikog hemijskog amfiteatra. U istom prostoru predstavio se i veliku pažnju posetilaca privukao je Hemijski fakultet, a na četvrtom spratu svoja vrata posetiocima je otvorio i muzej Rudarsko-geološkog fakulteta. Ceo program počeo je u 18 sati i trajao do dva sata iza ponoći.


Vredni eksponati izložbe pažljivo i stručno su raspoređeni u četiri vitrine, dok je nekoliko krupnijih eksponata stajalo izvan vitrina, npr. stari računari i terminali, šiber, računska mašina i poseban raritet bušilica kartica za IBM 360. Izložbu je pratio štampani katalog i brošura sa prigodnim tekstom o postavci. Preko kataloga svi posetioci su mogli da se upoznaju sa rasporedom eksponata po vitrinama, kao i o eksponatima u drugom delu izložbenog prostora.
Celu postavku upotpunila je prezentacija, koju su posetioci mogli da vide projektovanu na platnu. Prezentacija je pripremljena za tu svrhu i sadrži mnoge informacije koje celu izložbu povezuju u jednu logičnu celinu. U samu prezentaciju je uključen i filmski snimak iz 1971. iz arhiva Televizije Beograd. U njemu se vide računarski eksponati tog vremena – bušilica i čitač bušenih kartica.

Na posebnom stolu stajala su dva računara. Na jednom se nalazio elektronski katalog izložbe, kojem su posetioci slobodno mogli da pristupe i da za svaki eksponat pogledaju odgovarajući lokalni članak snimljen sa Vikipedije.

Posebno interesovanje izazvala je računska mašina na kojoj je mr Vesna Vučković demonstrirala kako se nekada računalo i kako su se polagali ispiti. Bušilica IBM zajedno sa kutijom bušenih kartica, kao i šiber privukli su takođe veliku pažnju.
Posećenost izložbe bila je izuzetna. Od samog otvaranja jedva da je bilo prostora da stanu svi zainteresovani. Trista primeraka kataloga je “planulo” za prva dva sata, a nije bilo dovoljno ni petsto primeraka brošura, tako da su doštampavani u nekoliko navrata.
Prema procenama Tanjuga, muzej Rudarsko-geološkog fakulteta na četvrtom spratu zgrade obišlo je oko 3000 posetilaca. Znajući da se svi posetioci nisu penjali na četvrti sprat, sa pravom procenjujemo da je naš muzej obišao mnogo veći broj zainteresovanih, a prostor fizički nije ni dozvoljavao više posetilaca. Zaključak je da je ova manifestacija premašila očekivanja i najvećih optimista.
Među posetiocima bilo je i više univerzitetskih profesora kao i poznatih ličnosti iz struke i javnog života, puno sadašnjih i bivših studenata, kao i, nadamo se, budućih. Na kraju, stekao se utisak da je ceo poduhvat bio veoma uspešan, da bi se sve trebalo ponoviti kada se ukaže prilika, ali i da je šteta što Matematički fakultet nema stalnu postavku muzeja.

Noć muzeja je organizovana u 41 gradu u Srbiji sa oko 500.000 posetilaca i od toga sa oko 300.000 posetilaca u Beogradu.

Leave a Reply