Događaji · E-servisi

Radionica o metapodacima u okviru INSPIRATION projekta

INSPIRATION projekat u okviru komponente podizanje svesti i komunikacija, podržao je organizaciju radionice o metapodacima za potrebe uspostavljanja NIGP-a. Radionica je održana 03. oktobra 2013. godine u Beogradu.

Cilj radionice je upoznavanje proizvođača i korisnika geopodataka o značaju metapodataka za proces izgradnje NIGP-a. Efikasnost servisa za pronalaženje i pristup informacijama o prostoru u velikoj meri zavisi od pouzdanih i dostupnih metapodataka. Shodno tome, prva aktivnost na implementaciji INSPIRE direktive je omogućavanje dostupnosti metapodataka za teme iz aneksa I i II. Zbog toga je bitno upoznavanje širokog spektra učesnika o potrebi za njihovo aktivno uključivanje u realizaciji ovih zadataka.

Prisutni su upoznati o osnovnim INSPIRE zahtevima za implementaciju metapodataka, realizovanim aktivnostima na regionalnom i nacionalnom nivou, kao i planovima daljeg razvoja. Tokom radionice prezentovane su sledeće teme:

  • INSPIRATION Geoportal i upoznavanje sa INSPIRE metapodacima: Christian Ansorge i Tijana Anderjić, INSPIRATION tim
  • Metapodaci – preporuke za impelementaciju: Miro Govedarica, predsednik Radne grupe za tehnički okvir
  • Srpski editor metapodataka: Saša Milenković, Republički geodetski zavod
  • Aktivnosti na implementaciji katalog servisa za metapodatke u Srbiji: Vladimir Mitić, Repubički geodetski zavod
  • Informativni flajer – Značaj metapodataka za NIGP: Srđan Dabić, Repubički geodetski zavod

Nakon prezentovanja trenutnog statusa i iskustva na prikupljanju i publikovanju metapodataka, diskutovalo se o praktičnim pitanjima i dilemama u implementaciji. Prisutni su aktivno učestvovali u diskusiji i istakli praktična pitanja s kojima se susreću pri prikupljanju metapodataka za svoje skupove podataka.

Radionici su prisustvovali članovi radne grupe za tehnički okvir, kao i predstavnici institucija koje kreiraju ili koriste prostorne podatke za obavljanje zadataka iz svoje nadležnosti. Uključivanje svih zainteresovanih strana i uspešna saradnja su ključni faktori za implementaciju NIGP-a.

Leave a Reply