Događaji

Rusija – Balkan: poverenje i bezbednost u informacionom društvu

Treća međunarodna konferencija „Rusija-Balkan: poverenje i bezbednost u informacionom društvu“ završena je u Herceg Novom. Prema mišljenju prvog zamenika Predsednika Komiteta Državne Dume Ruske Federacije za bezbednost Mihaila Grišankova, „Rusija i balkanske zemlje su prijatelji kroz istoriju i dugogodišnji poslovni partneri i zato problemi kojima se bave učesnici ove konferencije traže da se regularno razmenjuje iskustvo za stalan razvoj naših zemalja“.

Tematika naših foruma je na vrhu nacionalnih i međunarodnih diskusija jer sve zemlje su prisutne u globalnom informacionom društvu, rešavaju probleme bezbednosti pojedinca u društvu i državi.

„Nikada još u istoriji čovečanstva tehnologije nisu bile razlog da tako zavisimo od drugih zemalja“ – siguran je predstavnik MIP RF Andrej Krutskih.

Ruska vlada ulaže milijarde i preduzima ogromne napore da razvija informacione usluge, stvarajući mogućnosti za naš narod. Isto čine i zemlje Balkanskog regiona i zemlje ŠOS.

2011. godina se s pravom može smatrati godinom Interneta, siguran je Igli Pira, direktor Komisije za personalne podatke Albanije. Broj korisnika interneta u svetu je iz godine u godinu u porastu.

„Niko ne sumnja da je internet proglašen za generatora kulture i sredstvo komunikacije“ – dodaje saradnik Glavnog tužilaštva RF Oksana Isakova:

Ipak sa brzim razvojem internet mreže pojavili su se i veb sajtovi sa štetnom informacijom. Neki su počeli da koriste internet za propagandu i vezu sa istomišljenicima. Posebnan strah izaziva korišćenje interneta za pripremu i realizaciju terorističkih akcija. Mi nismo za žestoku cenzuru i za ograničenje slobode izražavanja. Mi se zastupamo za slobodni internet. Slobodni od nasilja i terorizma.

Bezbednost informacija elektronske vlade, sajberzločini, te i druge teme su razmatrali učesnici iz Makedonije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Rusije i zemalja ZND.

Govori Iris Belica Vlajić iz agencije za zaštitu personalnih podataka Bosne i Hercegovine.

Za nas je ova konferencija bila veoma interesantna jer smo uspostavili kontakt sa ruskom stranom, koji nam dosad nije postojao. Mogli smo da čujemo jako puno novina, vezanih za zaštitu u oblasti Interneta. Tako da su izuzetno interesantne teme, koje su važne sa obzirom na stanje i razvoj tehnologija danas. Iz tog razloga smo se i odlučili da prisustvujemo, da predstavimo našu agenciju, prosto uspostavimo kontakt sa nekim organizacijama, koje bi u budućnosti mogle da prerastu u partnerske odnose.

Leave a Reply