Događaji

Saga dobila glavnu Diskobolos 2010 nagradu

Jedinstveni informatički savez Srbije je i ove godine, po 16. put organizovao dodelu nagrada Diskobolos, pod pokroviteljstvom Evropske skupštine profesionalnih informatičkih asocijacija, Evropske privredne komore iz Brisela i regionalnim privrednim komorama. Završnom ceremonijom u hotelu Continental, 21. decembra proglašena su ovogodišnja najkvalitetnija rešenja u primeni informacionih i komunikacionih tehnologija u gotovo svim sferama privrede i vanprivrede.

Priznanje Diskobolos je ove godine dodeljeno u ukupno 13 kategorija: proizvodnja, usluge, društvene delatnosti, obrazovanje, upravljanje, finansije, zdravstvo, web ostvarenja, projektovanje, ICT stručni skupovi, ICT radio i TV emisije, ICT izdavaštvo i ICT strani partneri.

Nagradu u kategoriji Proizvodnje, dobilo je preduzeće Saga, za DMS rešenje u Službenom listu Crne Gore. U kategoriji Usluga, nagradu je dobilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, za Elektronske matične knjige. Nagradu za Društvenu delatnost je dobilo Ministarstvo pravde Republike Srbije, za Tok predmeta. DigitalEurope i Eun Schoolnet, iz Brisela, dobili su nagradu u kategoriji Obrazovanje, za European e-Skills Week. Projekat Turbinski regulator snage 200MW, koji je predstavio Institut „Mihajlo Pupin“ IMP – Automatika, je pobednik u kategoriji Upravljanje.

Preduzeće Musala Soft Ltd iz Sofije, dobilo je priznanje u kategoriji Finansije, za projekat Sistem za detekciju poreskih prevara za bugarsku Nacionalnu agenciju za prihode. U kategoriji Zdravstvo, pobedilo je preduzeće Lanaco Informacione tehnologije iz BanjaLuke, za Zakazivanje pregleda MR i CT. Evropska poslovna škola „Milutin Milanković“ je sa sajtom svoje škole (www.evrops.rs) pobedila u kategoriji Web ostvarenja. Projekat elektronskog glasanja (www.glasanje.rs), koji je predstavilo preduzeće Publicvoting EuroSky, je dobilo nagradu u kategoriji Projektovanje.

Specijalne nagrade dobili su skup Telfor, u kategoriji ICT stručni skupovi; Radio Beograd 2, za emisiju Digitalne ikone u kategoriji ICT radio i TV emisije; Mikroknjiga je za časopis Micro PC Word dobio nagradu u kategoriji ICT izdavaštvo, a u kategoriji ICT strani partneri, glavnu nagradu je dobio IBM.

Svi projekti koji su pobedili, kao i projekti koji su ušli u uži izbor za priznanje Diskobolos 2010, biće upisani u internet bazu eksperata JISA i time dobijaju transparentnost prema svetskim bazama organizacija CEPIS, IT-Star, ECDL SCG, IFIP, WITSA i HITM, a samim tim i priliku da budu angažovani u projektima evropskih i drugih investitora.

Leave a Reply