Događaji

Saga na Open IT seminaru

Open IT seminar, namenjen studentima informaciono-komunikacionih tehnologija, se po četvrti put održao u prostorijama Fakulteta organizacionih nauka. Stručnjaci iz vodećih kompanija Srbije su tokom tri dana držali predavanja na način blizak studentima, a Saga je trećeg dana održala dva predavanja o najvećim projektima u poslednjih godinu dana i o savremenom pristupu razvoju softverskih rešenja, objasnivši bliže čime se bavi.

Miloš Savić, Pre-sales Sektora za elektronsko poslovanje Sage, je studentima pričao o Sagi, predstavivši je kroz kratak pregled njene strukture i čime se svaka jedinica bavi. Kako je Saga vodeći sistem integrator, skrenuo je studentima pažnju na samo značenje tog pojma i napomenuo da je sistem integrator firma koja pokriva širok portfolio proizvoda i usluga u ICT svetu. Saga je sposobna da pruži korisniku rešenje „ključ u ruke“: od analize poslovnih i infrastrukturnih zahteva, do isporuke hardvera, softvera, razvoja, prilagođavanja i obuke.

Aleksandar Lenov, Pre-sales Sektora za elektronsko poslovanje Sage, je nastavio predavanje, govoreći o kontakt centrima koje je Saga poslednjih godina implementirala. Prvo je pomenuo Beogradski pozivni centar (BPC), koji ima jedinstven pozivni broj, za bilo koji problem koji muči njegove građane.

Umesto da za svako pitanje zovu odgovarajuću nadležnu službu, zovu jedan broj, a BPC dalje, u saradnji sa svim gradskim službama, rešava pitanje. Druge teme kojima je posvetio nekoliko minuta su eBanking i sistemi plaćanja. Posle se osvrnuo na rešenje za koje je Saga 2009. dobila „Solution Innovation Partner of the Year“ nagradu od Cisca, za Unified Communications rešenja koja su implementirana kod različitih korisnika tokom 2008. godine.

Jedan od najvećih projekata je bio zamena stare analogne telefonske centrale novom IP mrežom u Elektroprivredi Srbije, čime je povećana redundantnost i visoka dostupnost. Predavanje je završio predstavljanjem još jednog reprezentativnog projekta koji je Saga uradila pred Univerzijadu u Beogradu. Obezbedila je ICT infrastrukturu za Univerzitetsko selo od preko 1,800 stanova, upravnu zgradu i press centar, instalirala je „triple play“ servise i telekomunikacionu mrežu na preko 30 sportskih objekata u Beogradu i okolini.

Drugo predavanje je održao Ivan Bojičić, šef odeljenja za komponente srednjeg sloja Sektora za elektronsko poslovanje, na temu razvoja softverskih rešenja. Predavanje je počeo opisom različitih informacionih sistema i izazovima tokom njihovog razvoja, da bi nakon toga prošao kroz razvojni put softvera, od početne ideje do realizacije i skrenuo pažnju na konceptualnu i logičku arhitekturu sistema.

Objasnio je sve faze iterativno-inkrementalnog razvoja (zahtevi, analiza, dizajn, implementacija i testiranje) i skrenuo pažnju na važnost analize pre samog dizajna i implementacije rešenja, jer ako je analiza loše urađena, dizajn i implementacija ne mogu biti valjani. Na kraju se osvrnuo na softversku arhitekturu i razvoj softvera putem modela.

Poslednjeg dana seminara sva preduzeća su se predstavila na štandovima u holu fakulteta, gde su studenti bili u prilici da saznaju nešto više o poslovanju svih učesnika Open IT seminara.

Leave a Reply