Događaji

Saga sa HP Imaging and Printng Group portfolijom do jeftinijeg štampanja

Saga je u saradnji sa Hewlett Packardom prošle nedelje u hotelu Admiral održala predavanje na temu „Imaging and Printing, Supplies and PPU accommodation“.

Skup je otvorio Nenad Đukić, Sagin rukovodilac HP IPG programa uvodnim govorom, a potom je Igor Basarić, SPO IPG Sales Specialist, skrenuo pažnju na troškove štampe u srednjim i velikim preduzećima i na odsustvo vođenja evidencije cene štampanja. U budućnosti se predviđa nastavak višegodišnje tendencije smanjivanja cene štampača i povećanje servisiranja i održavanja. Prisutne je podsetio šta sve ulazi u tu cenu: štampači, potrošni materijal i održavanje. Operativni troškovi su mnogo veći, a njih retko ko evidentira: IT podrška, upravljanje i administracija, softverska i hardverska nadogradnja štampača i obuka IT osoblja.

Sledeći predavač, Boban Zlatković, HP Service Partner Organisation Sales Specialist, je skrenuo pažnju na tipične probleme oko štampača koji se javljaju u preduzećima. Pre svega, treba odrediti kolike su dnevne ili mesečne potrebe za štampom, i shodno tome IT sektor da planira model štampača koji je namenjen za toliki obim, a da isti bude pouzdan, lak za korišćenje i održavanje. Ponudio je profesionalnu pomoć preko HP vendora, da bi na videlo došli „skriveni“ troškovi i da bi preduzeća imala uvid u celokupan trošak štampe. Zatim je objasnio zašto je važno koristiti originalne tonere, kako ih prepoznati, koje su njihove pogodnosti i šta je sve moguće ako se koriste neoriginalna pakovanja.

Poslednji predavač je bio Milan Četić, IPG Technology Consultant. On je objasnio tehnološke prednosti HP-a u poređenju sa ostalim brendovima, zašto je primenjena nova tehnika štampe i koja je njena prednost. Razotkrio je zašto je cena tonera viša od konkurencije i šta sve sadrži jedan HP-ov toner. Kaseta je zatvoren i čist sistem – u sebi sadrži većinu mehaničkih delova koji učestvuju u procesu štampe.

Kada se zameni, menja se ceo sistem za generisanje slike i time je obezbeđen dug rad štampača i kvalitet otiska. Pomenuo je tehničke detalje štampanja laserskim štampačem, kolike su uštede u primeni HP-ovog rešenja na električnoj energiji i rezervnim delovima. Kroz kratak pregled multifunkcionalnih štampača (MFP) i palete modela, njihovih namena, načina upotrebe i uštede na mesečnom/godišnjem nivou istakao je prednost HP MFP uređaja,jer štampa na težem papiru, čak do 220 g/m2, dok konkurentski MFP štampaju na papiru težine od 120 do 150 g/m2.

Predavanje je završeno pregledom Care Pack servisa i objašnjenjem njegovih prednosti. Naveo je da 15 odsto svih IT help desk poziva u vezi sa štampom i 15 da odsto svog vremena IT odeljenje potroši na rešavanje problema sa štampom. Care Pack oslobađa IT od brige o štampačima i ostavlja ga da se fokusira na druge potrebe u firmi. Na kraju su navedeni nivoi podrške koji se mogu izabrati.

Leave a Reply