Događaji

Sajam za buduće dobavljače Simensa

Kompanija Siemens d.o.o. Beograd, u saradnji sa Asocijacijom malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije, a uz podršku Ministarstva privrede Republike Srbije, organizovaće Sajam za buduće poslovne partnere – Postani Simens dobavljač sredinom oktobra u Gradskoj kući u Subotici. Ovim povodom u prostorijama kompanije Simens na Novom Beogradu održana je konferencija za medije, tokom koje je najavljeno da će Simens uložiti 10 miliona evra u razvoj i proizvodnju malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

 

„Ovo je izuzetno važan projekat za privredu Srbije. Model koji je pokrenuo Simens je model na koji treba da se ugledaju ostale kompanije, a Ministarstvo će raditi na podršci takvim idejama. Cilj Vlade jeste da se stvore uslovi i da dođe do novih zapošljavanja. Ulazimo u novo vreme, potrebna nam je zdrava ekonomija, zdrave ideje, ovo što je Simens uradio je upravo ono što ćemo slediti i imaće punu pordšku Ministarstva“, istakao je Saša Radulović, ministar privrede Vlade Republike Srbije.

siemens

“Simens posluje u Srbiji više od 125 godina, ove godine obeležavamo i desetogodišnjicu uspešne proizvodnje fabrike za vetrogeneratore u Subotici, imamo dragoceno iskustvo na drugim tržištima, i sada želimo da nastavimo sa proširenjem saradnje sa dobavljačima u Srbiji proizvodnjom 90 gotovih komponenti za fabriku u Subotici. Na ovaj način Simens želi da podstakne razvoj malog i srednjeg preduzetništva i motiviše naše proizvođače da podignu kvalitet proizvodnje, prošire kapacitete, otvore nova radna mesta, nova tržišta za svoje proizvode i postanu Simensov dobavljač”, istakao je Tihomir Rajlić, generalni direktor kompanije Siemens d.o.o. Beograd, dodavši da su potrebe fabrike uglavnom velike serije određenih komponenti, a upravo u tom segmentu preduzetnici treba da vide interes za sebe.

 

“Simens Srbija svojim primerom šalje nekoliko univerzalnih poruka preduzetnicima i Vladi Republike Srbije. Simens je u početku poslovao sa 12 zaposlenih u jednoj garaži u Subotici, a sada ima oko 700 zaposlenih i proizvodnju na 30.000 kvadratnih metara. Stalnim ulaganjem u proizvodnju, kvalitet proizvoda i svoje zaposlene, ova fabrika je postala jedna od najvećih u Simens sistemu. Nastojanje loklanog menadžmenta kompanije da deo delova koji se sada uvoze proizvode dobavljači u Srbiji, primer je potencijalnog rasta srpske privrede i potrebe za prilagođavanjem novom tržištu. Oko velikih investitora koji su u Srbiji prisutni već godinama, kao što je to Simens, srpski preduzetnici treba da se okupljaju, i da iskoriste mogućnost i osnivaju firme koje će direktno proizvoditi za njih”, rekao je Milan Knežević, potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preuzeća i preduzetnika RS.

 

Na sajmu u Subotici biće održane prezentacije o pogodnostima i uslovima poslovanja sa Simensom i biće organizovani sastanci sa budućim, potencijalnim lokalnim kompanijama koje će imati prilike da se detaljno upoznaju sa potrebama Simensove fabrike u Subotici.

Leave a Reply