Događaji

Samit100 – najveće okupljanje poslovnih lidera jugoistočne Evrope

Sto najznačajnijih i najvaznijih donosilaca odluka u poslovnom svetu regiona sastaće se na poslovnom skupu Samit100 biznis lidera jugoistočne Evrope. 

Ovaj treži zajednički susret održaće se 14. i 15. jula u Cavtatu u Hrvatskoj i baviće se mogućnostima saradnje u svrhu jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija, ali i potencijala celog jugoistoka Evrope.

O globalnim kretanjima i o tome kako pozicionirati regiona, na početku skupa govorice Harry van Dorenmalen, predsednik IBM-a za Evropu.

Uslediće radionice pod nazivom Kreativna partnerstva kao potencijal regiona– konzorcijumi za kreativni izvoz i zajednički nastup na lokalnim i trećim tržištima. Svaki od sedam radnih stolova u okviru radionica imaće „domaćine“, koji će o potencijalnim projektima regionalne saradnje izvestiti ostale učesnike.

summit100

Sto posvećen hrani i piću vodiće Miodrag Kostić iz MK Grupe i Ljerka Puljić iz Agrokora, a na stolu posvećenom energetici biće Tomaž Berločnik iz Petrola i Tomislav Thür iz Ine. Svoja iskustva i ideje na stolu o turizmu će izneti Jako Andabak iz Sunce koncerna i Žarko Radulović iz Montenegro Stars Grupe. Sto o transportu i logistici vodiće Ivan Pavlović iz Luke Ploče i Eldin Hadžiselimović iz ASA Holdinga, dok će o građevini govoriti Filip Filipec iz Tehnike  i Blagota Radović iz Zeta Gradnje. Sto o zdravstvu i farmaciji vodiće Živko Mukaetov iz Alkaloida i Ivo Usmiani iz Jadran Galenskog laboratorija, a sto posvećen informatičkim uslugama Ivica Mudrinić iz HUP-a i Nataša Sekulić iz IBM-a. Predviđa se i panel sa liderima Brdo-Brioni procesa izAlbanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske,Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

 

Drugog dana skupa o iskustvima saradnje nordijskih zemalja govoriće predstavnica predsedavajućeg Nordijskog saveta ministara Elin Flyngerin,aodržaće se još dva plenarna panela. Na prvom panelu pod nazivom Kako svet kapitala vidi region i zemlje u sklopu regiona, o tome možemo li zajedno biti atraktivniji nego pojedinačno, koliko je različita  pozicija u pristupu Evropskoj uniji prednost ili mana, i da li je konsolidacija u regionu dobra za privlačenje globalnih investitora, govoriće Branko Roglić iz Orbico grupe.  Drugi panel, na kojem će učestvovati vodeći bankari regiona, baviće se temom Dostupnost kapitala za investicione projekte, a među govornicima će biti i Ivo Šimek iz AT Kearneyja i Janko Medja iz NLB Banke.

 

Organizatori Samita100 su Hrvatska udruga poslodavca (HUP), Srpska asocijacija menadžera (SAM), Atlas Fondacija i Združenje Manager Slovenije (ZMS).

O Samitu100

Samit100 biznis lidera je jedinstveni poslovni skup takve vrste u regionu i zamišljen kao snažna sila privrednog povezivanja i doprinosa naporima političkih lidera u unapređenju odnosa i života u regionu.

Samit100 želi biti trajna platforma i mesto susreta najistaknutijih preduzetnika i privrednika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Kosova kao i najviših političkih zvaničnika regiona kako bi zajedno otvorili perspektive jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija zemalja, ali i konkurentskog potencijala čitave jugoistočne Europe.

Samit 100 biznis lidera regiona uspešno je dosad održan u Srbiji i Crnoj Gori, a ove godine se održava u Hrvatskoj. U kratkom roku Samit100 postao je najvažnije mesto susreta poslovnih i političkih lidera regiona.

 

Leave a Reply