Događaji

SHARE konferencija 2

Druga po redu SHARE konferencija održaće se od 26. do 29. aprila 2012. godine. Beograd će ponovo postati epicentar  razmene naprednih ideja i znanja u oblastima  društva, tehnologije, Interneta i novih medija uz intenzivan muzički program koji će se istovremeno odvijati u nekoliko odabranih klubova i alternativnih prostora u gradu.

Dve hiljade aktivista, blogera, inženjera, programera i umetnika iz Srbije i inostranstva okupiće se tokom tri dana interesantnih predavanja, radionica i sastanaka u okviru edukativne i kreativne platforme.

SHARE by day“ sa centralnom lokacijom u Domu omladine Beograda okupiće predavače koji su vodeće međunarodne zvezde na polju Internet aktivizma i društvenih promena, sajber disidenti i svetski poznati blogeri koji će publiku upoznati sa novim formama aktivizma i pristupima u primeni novih medija i naprednih tehnologija. Diskusije će duboko zaroniti u podzemlje Internet pokreta kako bi istražile grupe koje se bore za digitalna prava, štiteći privatnost sugrađana i čineći Internet otvorenom i slobodnom teritorijom za sve.

Ove godine među predavačima naćiće se George Lemnaru, tvorac svetski popularne online igrice ‘eRepublik‘ koja je nedavno u fokusu javnosti zbog subverzivnih podviga igrača iz Srbije, doktor molekularne biologije sa Kembridža Aubrey de Grey koji će govoriti o nužnosti za izbegavanjem starenja i regenerativnim tehnikama za vraćanje mladalačkih ćelijskih struktura u ostarela tkiva i organe.

Svoj rad predstaviće i Vuk Ćosić, međunarodno priznat pionir Internet umetnosti koji je nakon odlaska iz Beograda početkom devedesetih veoma uticao na oblikovanje brojnih art pokreta na mreži, kao i Slava Mogutin, prvi ruski disident kome je dat politički azil u SAD zbog aktivizma u domenu prava homoseksualaca. Iskustva u svojoj borbi za slobode i ljudskim pravima preneće i Sawor Mon iz Burme, čiju vladu koja upravlja potpomognuta vojskom aktivisti nazivaju ‘hibridnim režimom’, a koji čvrsto veruje da svaki mlad čovek treba da ima pristup informacijama u digitalnom dobu kako bi se situacija u zemlji promenila.

Osim ovih predavanja biće predstavljen i BitCoin, nova međunarodna digitalna valuta bez centralnog autoriteta i posrednika, kao i domaći pokreti Društveni Centar i NOFM koji ulažu napore za stvaranje novih prostora namenjenih alternativnoj kulturi, aktivizmu i nauci.

Share by night“ predstaviće nastupe aktuelnih svetkih autora inovativne elektronske i    savremene muzike koji će deliti bine i DJ pultove sa lokalnim talentima klupske scene u objedinjeni trodnevni festivalski duh.

Leave a Reply