Događaji

Siemens na Sajmu zelene gradnje

Kompanija Siemens d.o.o. Beograd predstaviće svoja rešenja na sajmu Serbia Green Building Expo and Conference 2012, koji se u organizaciji Saveta zelene gradnje Srbije prvi put održava u Srbiji od 23. do 25. februara.

Približno 40 odsto energije u svetu troši se u zgradama. Na globalnom nivou, stambeni i poslovni objekti odgovorni su za 21 odsto emisije gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte. Stoga se vlasnici objekata širom sveta sada suočavaju sa pritiscima da smanje upotrebu energije i negativan uticaj potrošnje energije na životnu sredinu svedu na minimum.

Najveći potrošači energije u zgradama su tehničke instalacije i rasveta, na koje odlazi 40 do 60 odsto ukupnih izdataka za energiju. Međutim, to ne mora da bude tako. Renoviranjem zgrada optimizuju se karakteristike opreme za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju (HVAC), te se tako potrošnja energije može smanjiti za više od 40 odsto. Štaviše, ulaganja potrebna za ovakvu adaptaciju mogu se otplatiti kroz smanjenje troškova energije i održavanje ove opreme.

Šta nudi Siemens?

Siemens poseduje prestižnu stručnost u oblasti energetske efikasnosti u zgradama i nudi sveobuhvatna rešenja i inovativne tehnologije pomoću kojih se, uz održavanje maksimalnog komfora, smanjuju izdaci za energiju. Ova rešenja povećavaju pouzdanost i operativne karakteristike objekata i imaju pozitivan uticaj na životnu sredinu. U saradnji sa svojim klijentima, Siemens razvija rentabilna rešenja za nabavku energije, energetsku efikasnost i upravljanje energijom tokom celokupnog veka trajanja objekta. Pored toga, Siemens klijentima pruža podršku u smanjenju emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, kao i u razvijanju strategija za efikasno korišćenje energetskih resursa.

Sofisticiranom i integrisanom automatizacijom u zgradama i prostorijama može se značajno uštedeti energija. Korišćenjem Siemensovih sistema za automatizaciju i kontrolu u stambenim i poslovnim objektima mogu se ispuniti važni preduslovi koji obezbeđuju usaglašenost sa klasom A energetske efikasnosti. Ovi sistemi su fleksibilni i energetski efikasni jer integrišu sisteme koji obuhvataju sve bitne aspekte objekta, između ostalog i osvetljenje, roletne na prozorima, bezbednost i kontrolu ulaska u zgradu, kao i distribuciju električne energije.

Pored toga, sposobnost Siemensovih sistema da konstantno beleže i procenjuju potrošnju električne energije omogućavaju vlasnicima objekata da razmotre mogućnost za uštedu i ocene uspeh postojećih mera optimizacije korišćenja energije. Ovaj sistem se može povezati sa kompletnim paketom usluga i obukom klijenata u cilju obezbeđivanja trajne optimizacije objekta.

Siemens je do sada optimizovao 6,500 zgrada širom sveta, čime se emisija CO2 smanjila za 2,4 miliona tona i uštedelo više od milijardu evra.

Leave a Reply