siemens
Događaji

Siemens – proglašeni pobednici takmičenja za novinare

Siemensovo novinarsko takmičenje „Korak ispred vremena – inovacije koje su promenile svet“ završeno je proglašenjem tri novinarska rada kroz koje se na najbolji način javnosti približava problematika pronalazaka koji unapređuju našu svakodnevicu.

Ovogodišnji dobitnici su Mijat Lakićević, koji je nagrađen za tekst „Biomasa: naša zabluda ili šansa“ objavljen u „Novom magazinu“, Marijana Krkić, novinarka „Blica“, za tekst „Srpski softveri za upravljanje francuskim tehnikama“ i Jadranka Bugarski sa televizije B92 sa prilogom o smanjenu zagađenja vazduha. Nagrađeni radovi, prema oceni stručnog žirija, najpotpunije osvetljavaju problematiku energetike, zelenih tehnologija, softvera, istovremeno na prijemčiv način objašnjavajući najširoj javnosti sve izazove savremenog načina življenja.

„Iako je ovo već treća godina kako Siemens nagrađuje najbolje novinarske radove na temu zelenih tehnologija, energetike, industrije i medicinskih dostignuća, ovogodišnje takmičenje ima specifičnu težinu, jer je cela godina u znaku obeležavanja 125 godina prisustva Siemens-a u Srbiji. U saradnji sa novinarima, želeli smo da skrenemo pažnju na značaj novih patenata u ovim oblastima, koji će nam, bez sumnje, na duže staze izmeniti život u pozitivnom smislu. Pritom, naročito bih izdvojio zelene tehnologije i inovacije koje doprinose većoj energetskoj efikasnosti, jer su upravo to oblasti u kojima je Siemens lider“, izjavio je Tihomir Rajlić, generalni direktor Siemens d.o.o. Beograd.

Plakete će najuspešnijim novinarima biti svečano uručene u novembru, u okviru centralne proslave Siemensovog jubileja, a dobitnici će imati priliku da posete londonski „Kristal“, novootvorenu zgradu koja predstavlja otelotvorenje Siemensove inicijative za održive gradove.

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je ukupno 50 tekstova i televizijska priloga, koji su objavljeni od 1. marta do 1. septembra 2012. godine, u kojoj Siemens obeležava 125 godina poslovanja u Srbiji.

Leave a Reply