Događaji

Siemens za Kragujevčane

Siemens-ov karavan povodom 125 godina prisustva ove kompanije u Srbiji započeo je svoje putovanje posetom Kragujevcu, gde su održani izložba i pozorišna predstava “Korak ispred vremena – inovacije koje su izmenile svet“.

“Odabrali smo Kragujevac za polaznu tačku našeg karavana jer smo upravo u Fijatovu fabriku instalirali najnovija hardverska i softverska dostignuća u oblasti proizvodne automatizacije, a naši stručnjaci obezbediće podršku za sve integrisane sisteme tokom eksploatacije. Takođe, doniranjem opreme Politehničkoj školi u Kragujevcu, omogućili smo učenicima da po završetku školovanja odmah budu spremni da rade u Fijatu”, istakao je Vladimir Duboka, direktor Sektora Industrija u Siemens d.o.o. Beograd.

Kragujevčani su na izložbi postavljenoj u pešačkoj zoni, kod Krsta, mogli da vide izume koji su bili preteča današnjih savremenih saobraćajnih sredstava, medicinske dijagnostičke opreme i ostalih tehničkih rešenja. Za školarce je naročito interesantna bila predstava pozorišta “Dečja zemlja”, kroz koju su se na šarmantan i duhovit način upoznali sa nastankom sijalice, teleprintera, telefonske centrale, televizora i drugih izuma, ali i sa procesom elektrifikacije Srbije, osvetljenja Beograda i građenja hidroelektrana širom zemlje.

“Radeći na ovoj predstavi, i sami smo bili iznenađeni otkrivajući koliko je predmeta koje svakodnevno koristimo došlo upravo iz Siemens-ovih radionica”, kaže Slobodan Boda Ninković, koji u predstavi glumi Vernera fon Simensa, osnivača kompanije.

Pored Kragujevca, Siemens-ova izložba će u naredna dva meseca obići još i Beograd i Suboticu.

Leave a Reply