Siemenes ETC Roadshow 096
Događaji

Simens Srbija predstavlja ,,ETCS Roadshow – Tura kroz Evropu“

Kompanija Siemens d.o.o. Beograd predstavila je danas ,,ETCS Roadshow – Tura kroz Evropu“, na svom poligonu u Beogradu. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici preduzeća Železnice Srbije, Željezničke infrastrukture Crne Gore, Makedonskih železnica, Beogradčvora – preduzeća za izgradju železničkog čvora Beograd, potom predstavnici Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, Saobraćajnog Instituta CIP, Galeb FSU, FANU d.o.o., ELNOS BL, Amiga, Temax, Signalling & Control, Huawei Technologies, kao i predstavnici „RŽD Inter“. Posetioci su imali prilike da se upoznaju sa Simensovim timom, praksom i konceptima orijentisanim ka korisnicima, kao i najsavremenijim proizvodima i rešenjima spremnom da odgovori i na buduće izazove u radu ETCS-a (ETCS – Evropskisistem za upravljanje vozovima). Ovaj sistem je, inače, obavezan na evropskom tržištu, a postaje i globalni standard. Ukupno 16.000 km pruga i preko 9.000 vozila širom sveta već je opremljeno ovim sistemom.

Siemenes ETC Roadshow 096

Tokom prezentacije učesnicima je predstavljeno kako je nastao ETCS, a na raspolaganju је bio i ETCS simulator koji omogućava simulaciju u realnom vremenu i demonstrira kako vozovi mogu biti vođeni na prugama pod kontrolom ETCS sistema. Zasnovan je na unapred definisanim scenarijima, koji uzimaju u obzir sve moguće situacije i događaje, dok mašinovođa upravlja kretanjem voza sa interaktivnom kontrolom.

 

„Obezbeđivanje mobilnosti jedan je od najvećih izazova našeg vremena. Odgovor u susret budućim potrebama leži u umreženim saobraćajnim i informacionim sistemima kao i svim sredstvima transporta koji savršeno funkcionišu zajedno“ rekla je Ana Radonjić, direktor i biznis koordinator Sektora Infrastruktura i gradovi Simensa Srbija. „Modernizacija železničke infrastrukture u Srbiji podrazumeva implementaciju evropskih standarda, pre svega na međunarodnom Koridoru X što našoj zemlji omogućava veću konkurentnost u segmentu, kako teretnog, tako i putničkog saobraćaja.“

 

Od samog početka Simens, sa svojim iskustvom na polju signalizacije i sistema za upravljanje i kontrolu vozova, već više od 50 godina, igra vodeću ulogu u razvoju i implementaciji ETCS-a. Ova kompanija isporučuje ETCS sisteme širom sveta, a interesantan je podatak da je Simens implementirao prvu operativnu i odobrenu liniju ETCS Nivoa 2 (Berlin – Hale/Lajpcig), kao i prve instalacije ETCS sistema izvan Evrope, u Kini (tzv. CTCS) i Saudijskoj Arabiji.

Leave a Reply