it bezbednost
Događaji

Skup: Predlog programa državne podrške IT sektoru

DRUŠTVO ZA INFORMATIKU SRBIJE i PRIVREDNA KOMORA SRBIJE Udruženje informatičke delatnosti i organizuju u četvrtak 14   februara   2013.  u 13.00  časova OKRUGLI STO Predlog programa državne  podrške IT sektoru

Društvo za informatiku Srbije i Udruženje informatičke delatnosti PKS su 25 decembra održali okrugli sto  „Kako podsticati proizvodnju i izvoz softvera i informacionih usluga“. Rezime diskusije i Program podsticanja proizvodnje i izvoza softvera i informacionih usluga  nalaze se na sajtovima  www.dis.org.rs   i www.pks.rs.

it_bezbednost

Ministarstvo finansija i privrede  7  februara 2013. je predstavilo Program  državne podrške IT  sektoru.   Program se do 17 februara nalazi  na javnoj diskusiji i on se može preuzeti ili pročitati na sajtu  www.mfp.gov.rs .

 

Učestvuju:

Jasna Matić, Ministarstvo finansija  i privrede

Slobodan Marković, SIEPA

Vladan Atansijević. Asseco SEE

Vladan Živanović, SAGA

Dušan Poznanović, Belit

Miloš Bošnjak, IIB

Saša Milašinović, yutro.com

Ana Brkić,  Absoft

Miloš Piletić, Art.info

Voditelji:Nikola Marković i Miloš  Kosanić

Skup se održava  u Privrednoj  komori Srbije,  Beograd,  Terazije 23  sala  na 8 spratu

One thought on “Skup: Predlog programa državne podrške IT sektoru

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Umesto komentara, gornem tekstu prikljucijem dopis “Politici” pod nazivom “Mistika i zamesateljstvo u oblasti elektronike, informacija i telekomunikacija”:

  POLITIKA (Medju nama)
  Beograd, Makedonska 29

  Traži se 1.000 stručnjaka

  Postovana redakcijo,

  “Politikin” clanak “Traži se 1.000 stručnjaka” od 7. februara o. g. pocinje recima: “Još nije potpisan ni predugovor za investiciju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u izgradnju fabrike čipova u Srbiji, a već se razmatra glavni uslov koji bi naša zemlja morala da ispuni – da ima dovoljno stručnjaka koji bi u toj fabrici radili.”

  Ministarstvo spoljne i unutrasnje trgovine i telekomunikacija pokrenulo je 13. februara o. g. javnu raspravu o Akcionom planu za realizaciju strategije razvoja informacionog društva (2013-2014). Ovim planom se u tacki 4. “Poslovni sektor IKT” utvrdjuju cilj 4.1.: “Podici broj strucnjaka koji se obrazuju u IKT” i cilj 4.3.: “Podrska razvoju poslovnog sektora IKT”.

  “Personal magazina” u tekstu Akcija za unapređenje IT u Srbiji – Okrugli sto u Novom Sadu od 13. februara o. g. najavljuje da “Vojvođanski IKT klaster organizuje okrugli sto pod nazivom ‘Akcija za unapređenje IT u Srbiji’ koji će se održati u Novom Sadu, u utorak 19. februara 2013.”, i napominje da “Svrha okupljanja je da se kroz dijalog učesnika analizira predlog državnih mera podrške sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) u Srbiji, koji je napravilo Ministarstvo finansija i privrede i koji je prezentovan javnosti 7. februara ove godine.” (videti: http://mfp.gov.rs/pages/article.php?&id=9024&change_lang=ls).

  Fiskalnom strategijom za 2013. godinu sa projekcijama za 2014. i 2015. godinu (novembar 2012) nije planirana drzavna podrska (pomoc) IT sektoru, vec samo KT sektoru. Naime, u ovoj strategiji u tacki 1.5. “Kljucne sektorske politike” stav 6. kratko i stereotipno glasi: “U oblasti telekomunikacija obezbedice se izgradnja moderne opticke infrastrukture. Savremene elektronske komunikacije i sirokopojasni pristup internetu omogucice privredi i stanovnistvu brzo komuniciranje i podizanje produktivnosti.”

  Mistiku IKT sektora u Srbiji lepo demistifikuju reci: “Strategija je šira slika, taktika su sve one minijature u okviru nje. Taktičari su specijalisti za pojedinačne zadatke, stratezi su tu da nadgledaju i usmeravaju celu stvar. Jedan strateg ima pod sobom mnošto taktičara. Ako je dobar i ako je odabrao prave saradnike sve što je dovoljno da uradi je da kaže šta treba da se uradi, i da njima prepuste da odrede kako.” (Ivan Minic, “Biznis lekcija: Strategija i taktika za pocetnike”).

  Mistika IKT industrije postaje sada jos misticnija pominjanjem investicija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u izgradnju fabrike čipova u Srbiji. Jer te investicije se ne odnose na IT industriju, KT industriju, odnosno IKT industriju, vec na zaboravljenu elektronsku industriju (EI). Na zalost, u Srbiji vise nema inzenjera i tehnicara elektronike, jer je pre 20-tak godina ugaseno obrazovanje za takve strucnjake, kao i sama EI.

  Povratkom zaboravljene elektronike medju informacije i telekomunikacije, mistika i zamesatetljstvo u ovoj oblasti postace jos vece.

  Iskreno,
  Dejan Popovic

  Beograd, 14. februar 2013.

Leave a Reply