Događaji

Proglašen je dobitnik nagrade Sony Campaign Award

Sa jednom nogom na fudbalskoj lopti, žena pažljivo sprema obrok u kuhinji. To je sjajno uhvaćen momenat koji pokazuje da se duh fudbala nalazi svuda oko nas – čak i na najneobičnijim mestima.

Ova dosetljiva, spontana slika dobila je nagradu Campaign Award na ovogodišnjoj manifestaciji Sony World Photography Awards 2009. Slika pod naslovom „Ljubav prema igri: kuvarica, čistačica, majka i napadač sa sredine terena“ delo je Sara Ahmad, amaterske fotografkinje iz grada Rawalpindi u Pakistanu.

Za Saru, koja se fotografijom ozbiljnije bavi tek od 2006., je vest da je osvojila nagradu predstavljala šok. „Uštinula sam se nekoliko puta da bih se uverila da ne sanjam. Kada sam shvatila da nije u pitanju san trčala sam unaokolo i vrištala. Mislim da sam uplašila komšije! Zamišljala sam da će mi se desiti sjajne stvari, ali ništa što sam zamišljala ne prilazi ni blizu osvajanju ove nagrade.“

Tema kategorije Campaign Award ove godine je obuhvatala amaterske fotografije sa idejom da se objedini globalna opsesija fudbalom i strast prema fotografiji.

Sarino umetničko opažanje svakako se svidelo žiriju na ovogodišnjem takmičenju. Evo šta je izjavio Deli Kar, predsednik žirija i jedan od vodećih svetskih sportskih fotografa:

„Ova fotografija je tako jednostavna, ali govori mnogo o sportu. Slika predstavlja otelotvorenje činjenice da fudbal zaista jeste globalna igra, sport koji je izgrađen na strasti i fanatizmu. Takođe pokušava da izrazi stav da strast ne pravi razliku između polova, starosti, nacionalnosti niti društvenog statusa.“

Sarina kreativnost nagrađena je sa dve VIP ulaznice za gala ceremoniju Sony World Photography Awards kojoj će prisustvovati mnoge poznate ličnosti, a koja će se održati u Kanu i 2 ulaznice za FIFA World Cup™ koji će se održati 2010. Takođe je dobila sjajni DSLR fotoaparat α350 i objektiv. Pozvana je i da aktivno učestvuje u reklamnoj kampanji za proizvode kompanije Sony u vezi sa digitalnom fotografijom. Pripremite se za još neverovatnih fotografija!

Pogledajte sve nagrađene fotografije na Sony World Photography

Leave a Reply