Događaji

Startovala “Sinergija 14” pod sloganom “Full Value”

Najvažnija informatička manifestacija u regionu Microsoft Sinergija 14 počela je danas pod sloganom Full Value, a u fokusu ovogodišnje konferencije su tablet računari, Windows Phone uređaji, Office 365, Cloud i Azure tehnologije.

Direktor Microsoft za Srbiju i Crnu Goru Željko Vujinović je rekao Tanjugu da će na Sinergiji predstaviti globalnu strategiju kompanije “cloud first-mobile first “.

“Nastojaćemo da korisnicima i partnerima približimo naš cloud koncept, šta to cloud pruža, koliko je fleksibilan, skalabilan i koliko korisnici sa našim cloudom mogu da budu produktivniji i efikasniji u svakodnevnom poslu”, istakao je Vujinović.

Sinergija-14

Prema njegovim rečima, prva dva dana konferencija će sadržati tehničke prezentacije gde će korisnicima biti predstavljena nova rešenja, šta to Microsoft ima novo na tržištu i u kom pravcu se Microsoft razvija.

Treći dan će biti posvećen javnom sektoru koji je vrlo bitan, rekao je Vujinović i ocenio da uspešan e-government vodi ka uspešnijoj zemlji i društvu, gde građani u svakodnevnom životu mogu da osete benefite uspešnog IT koji primenjuje država.
“Četvrti dan je posvećen komercijalnom i privatnom sektoru gde će da budu panel diskusije na temu pružanja servisa velikih kompanija i naše viđenje kako mi u tom lancu velikim kompanijama možemo da pomognemo da budu još efikasnije, produktivnije i da se fokusiraju na bazičnu delatnost”, dodao je Vujinović.

On je naveo i da Microsof ima u ponudi niz novih servisa, a ponuda cloud servisa svakog dana postaje sve bogatija i bogatija.
“Zpočeli smo sa infrastrukturnim servisima a danas pružamo različite servise kao što su Service Bus, Office 365, a bitno je istaći i da je CRM servis od 1. oktobra dostupan u Srbiji kroz online verziju”, dodao je Vujinović.

Govoreći o izazovima sa kojima se kompanija Microsoft suočava na domaćem tržištu, Vujinović je naveo da je to javni sektor, pre svega regulativa i način na koji cloud servisi mogu biti korišćeni.
“Naš cilj jeste da se ta oblast uredi kako bi korisnici mogli da koriste cloud usluge u širokom obimu i kako ih regulativa ne bi sprečavala”, istakao je Vujinović.

On je dodao i da je još uvek jedan od glavnih razloga zašto se ne koriste cloud tehnologije briga za bezbednost čuvanja podataka.

Komentarišući srpsko IT tržište, Vujinović je ocenio da se ono ne razlikuje od IT tržista drugih zemalja, kao i da se potrebe korisnika u Srbiji ne razlikuju od potrebe korisnika u bilo kojoj drugoj zemlji.

Možda smo u malom zaostatku, imajući u vidu razne procese koji se dešavaju u našoj zemlji, ali sam prilično siguran da imamo potencijala da ih sustignemo i prestignemo, istakao je Vujinović.

On je naveo i da se IT tržište se drastično menja pre svega zbog potreba korisnika i da na IT danas treba da gledamo više sa poslovne nego sa infrastrukturne strane.

Microsoft Sinergija 14 traje do 23. oktobra u hotelu Crowne Plaza, a deo prihoda od kotizacija sa ovogodišnje konferencije, Sinergija će donirati u humanitarne svrhe za pomoć ugroženima od poplava u Srbiji.

Leave a Reply