Događaji

Startuje “Create in Residence”

Dizajn inkubator Nova iskra u Beogradu započinje sezonu predstavljanjem nove platforme “Create in residence” – rezidencijalnog programa čiji je cilj da podstakne lični i profesionalni razvoj mladih autora i uspostavi nove veze književnih i dizajn scena Srbije i Švedske.

Program “Create in residence” zaživeće tokom jeseni u Beogradu, Malmeu i Gotlandu, u saradnji Nove iskre sa Švedskim institutom, festivalom Krokodil i drugim partnerima iz Srbije i Švedske. “Create in residence” biće predstavljen 4. septembra u Novoj iskri, u prisustvu švedskih partnera, kao i prvih učesnika – dizajnera, pisaca i strip crtača iz obe zemlje.

Reč je o multidisciplinarnom međunarodnom program koji je inicirao Švedski institut, a posvećen je rezidencijalnim boravcima autora iz Srbije u partnerskim organizacijama u Švedskoj, kao i švedskih autora u Srbiji.

Tokom pilot faze, program je posebno fokusiran na dva kreativna domena – pored Writers in Residence programa, organizovanog u saradnji sa festivalom Krokodil, Baltičkim centrom za pisce i prevodioce i Comic Arts centrom iz Malmea, postavljen je okvir i za jedinstvenu dvosmernu razmenu mladih, talentovanih dizajnera iz Švedske i Srbije, saopštila je Nova iskra.

Pored trojice autora koji su već bili deo razmene pisaca tokom ove godine (Olle Bergman, Hakan Laghner i prevodilac Đorđe Žarković), u Beogradu će ove jeseni provesti mesec dana i spisateljica Ann Hallstrom, u okviru Krokodilove Kuće za pisce.

Na Krokodilov poziv za dva domaća pisca i jednog strip crtača za jednomesečni stipendirani boravak u Švedskoj odazvalo se 42, odnosno 17 autora, a izabrani učesnici – prema odluci partnera iz Švedske, su Jasmina Topić, Bojan Babić i Saša Rakezić(Aleksandar Zograf).

Program Designers in Residence pre svega je namenjen mladim, motivisanim autorima i profesionalcima iz širokog polja dizajna, a sprovešće ga tri istaknute organizacije iz Malmea – Kulturni centar Stpln, Univerzitet u Malmeu i Form/ Design Center – u saradnji
sa Dizajn inkubatorom Nova iskra, koji je i sproveo konkurs u Srbiji, a ugostiće tokom jeseni i tri istaknuta švedska dizajnera mlađe generacije, izabranih među 19 prijavljenih.

Pored Jenny Nordberg, koja iza sebe ima već zapaženu izlagačku karijeru, realizovane proizvode i konceptualne projekte, po jedan mesec provešće u okviru Nove iskre i talentovana dizajnerka nameštaja posvećena radu sa drvetom Sophia Lithell, koja će se
upoznavati sa lokalnim zanatima u vezi sa obradom drveta, kao i industrijski i “child culture” dizajner Pontus Johansson, čiji je rad fokusiran na nove storytelling koncepte i proizvode namenjene dečjoj igri i edukaciji.

Prema navodima organizatora, interdisciplinarni rad, pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama njihovih korisnika i specifičnosti organizacija koje će ih ugostiti glavne su odlike programa “Create in residence” u celini. U procesu
selekcije akcenat je stavljen na kvalitet portfolija kandidata, njihovu motivaciju za korišćenje rezidencijalnog boravka, kao i interdisciplinarnost njihovog pristupa, potencijal za lični razvoj i povezivanje sa lokalnom dizajn scenom.

Na konkurs za dizajnere u Srbiji prijavilo se 82 autora. Po mesec dana u Malmeu provešće troje autora iz različitih sfera dizajna.

Manja Lekić, čiji će boravak biti vezan za univerzitetski centar Medea, bavi se digitalnim storytellingom i dizajnom interakcija. Diplomirala je grafiku knjige i animaciju na FPU u Beogradu, a master iz interaktivnog storytellinga na Moholy-Nagy Univerzitetu za umetnost i dizajn u Budimpešti.

Nenad Dodić je ilustrator i grafički dizajner iz Beograda koji se kroz dizajn objekata i igračaka bavi trodimenzionalnim predstavljanjem karakternih ilustracija, a učestvovao je u više projekata i samostalno izlagao u Srbiji. Njegov rezidencijalni boravak biće vezan za kulturni centar Stpln, u okviru kojeg se nalazi i vrhunski opremljen studio za 3D štampu i digitalnu fabrikaciju Fabriken.

U istom prostoru radiće i arhitektica Mirjana Utvić čiji je rad fokusiran na društvene eksperimente i multidisciplinarne projekte, a master program na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu završila je 2013. godine.

Kao i slučaju pisaca i strip crtača, izbor kandidata iz Srbije zajednički su sačinili svi švedski partneri projekta. Dizajneri iz Srbije sarađivaće i sa Form/Design centrom, u okviru čijeg programa će se predstaviti švedskoj publici.

Učesnici programa imaće obezbeđene putne troškove, smeštaj, stipendiju, radni prostor i profesionalnu podršku lokalnih partnera u Srbiji i Švedskoj.

Pored Švedskog instituta kao inicijatora, podršku programu pruža i ambasada Švedske u Beogradu.

Leave a Reply