Događaji

Sutra NOĆ ISTRAŽIVAČA 2014

Manifestacija Noć istraživača održava se 26. septembra, a CPN će tim povodom organizovati program u pet gradova regiona

Evropska Noć istraživača, koja se održava svake godine širom Evrope, ovoga puta održava se u petak, 26. septembra, istovremeno u čak 300 gradova. Centar za promociju nauke učestvuje u Noći istraživača uz raznovrsni program u nekoliko gradova Srbije, a posetiće i Republiku Srpsku. Svi sadržaji su besplatni.

U Srbiji, Noć istraživača održava se po peti put, a finansirana je iz programa Horizont 2020, koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, i to u okviru podprograma Marija Kiri. Ove godine manifestacija će se održati u čak devet gradova: u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Zrenjaninu, Kragujevcu, Pančevu, Jagodini i Ćupriji.

Centar za promociju nauke, pored programa u Beogradu, gostuje u još tri grada Srbije: Novom Sadu, Subotici i Pančevu, ali putuje i u Republiku Srpsku, gde će posetiti Trebinje.

U Naučnom klubu u centru Beograda, za posetioce će biti organizovan program “Hemija kuvanja”, gde će demonstratori CPN-a kuvati i objašnjavati hemijske procese koji se dešavaju prilikom termalne obrade namirnica.

U Novom Sadu biti postavljena izložba sa interaktivnim eksponatima iz oblasti matematike, a u Suboticu putuje mobilni planetarijum sa svojim zvezdanim projekcijama.

U Pančevu, u petak u 19 časova, u galeriji Elektrika, biće održana tribina “Neotkrivena strana nauke – šta sve još nismo otkrili?” o pitanjima na koja nauka nema odgovore i koja predstavljaju izazov za istraživače današnjice. Koja teška pitanja stoje pred velikim mašinama podignutim u CERN-u? Šta astronomi vide i ne razumeju u dubinama svemira? Kakve velike tajne krije ljudsko telo? Šta još nismo shvatili o razvoju živog sveta, a šta o našoj planeti? Vodeći istraživači i popularizatori nauke razgovaraće o ovim pitanjima u Elektrici, kultnom mestu srpskog stripa i evropske OFF kulture.

noc-istrazivaca

Učesnici tribine su Milan Ćirković, Astronomska opservatorija u Beogradu, Voin Petrović, biohemičar iz Instituta za nuklearne nauke Vinča, i Nikola Božić iz Istraživačke stanice Petnica.

Posetioci manifestacije Noć istraživača u Republici Srpskoj, moći će da pogledaju bogatu izložbu Istorija robotike, ali i interaktivnu postavku Putevi budućnosti koje je CPN pripremio. Program će biti održan na Fakultetu za proizvodnju i menadžment u Trebinju.

Nosioci projekta Noć istraživača, čija glavna ideja je da se javnosti pokaže na koji način nauka utiče na naš svakodnevni život, su Festival nauke Beograd, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Istražite više o Noći istraživača: http://nocistrazivaca.rs/

Istražite više o tribinskom programu CPN-a: http://www.cpn.rs/cpn-tribine/

Leave a Reply