Događaji

Takmičenje za najbolji đački digitalni kratki film FILMić 2012

U subotu, 16.juna 2012. godine u Novom Sadu uručene su nagrade za najbolje učeničke kratke filmove, kreirane u sklopu republičke smotre “FILMić 2012”. Ovu smotru učeničkog stvaralaštva je Ministarstvo prosvete Republike Srbije uvrstilo u program republičkih smotri, a organizatori su bili Centar za razvoj nauke, tehnike i informatike iz Novog Sada, uz podršku Majkrosofta. Cilj smotre kratkog đačkog filma FILMić 2012 je da se promoviše aktivna uloga učenika u kreiranju medijskih materijala i populariše ovaj vid digitalne pismenosti. Na konkurs je pristiglo više od 150 radova učeničkih timova.

Nagrađeni radovi iz kategorije srednjih škola pokazuju interes učenika za važna egzistencijalna i moralna pitanja – prvonagrađeni rad “Pat” iz Druge Kragujevačke gimnazije otvara pitanje uloge novca u životu ljudi, drugonagrađeni rad iz Gimnazije Velika Plana “Kako sam stvorio svoj Panoptikon” se bavi moralnim pitanjima i odnosom pojedinca i društva, a trećenagrađeni rad iz Niške Gimnazije Svetozar Marković “Kada bi ponovo birao” prikazuje pretnju koju droga predstavlja mladim ljudima. Sve filmove iz ove starosne grupe možete pogledati putem linka http://filmic.cnti.info/index.php/radovi-filmici-2012/starija-prikaz-kategorija-blog a prvonagrađeni film na linku http://filmic.cnti.info/index.php/radovi-filmici-2012/starija-prikaz-kategorija-blog/68-pat.

Nagrađeni radovi iz kategorije osnovnih škola se bave temama bliskim tom uzrastu – provonagrađeni rad iz OŠ Branko Radičević iz Sedlara “Limenko i flašica” kroz animirani film koji su crtali učenici prikazuje proces reciklaže limenki i stakla, drugonagrađeni rad “Film o voodenicama” iz Osnovne škole Vuk Karadžić iz Surdulice predstavlja obrazovni materijal o radu vodenica, a trećenagrađeni rad “Ne prelazi na crveno” koji su napravili učenici Osnovne škole „Đura Jakšić“ iz Kaća prikazuje opasnosti u saobraćaju sa kojima se učenici suočavaju kroz situaciju na raskrsnici u kojoj su protagonosti Lego figurice. Sve filmove iz ove starosne grupe možete pogledati preko linka http://filmic.cnti.info/index.php/radovi-filmici-2012/mladja-starosna-kategorija a prvonagrađeni film preko http://filmic.cnti.info/index.php/radovi-filmici-2012/mladja-starosna-kategorija/104-limenko-i-flasica. Za najboljeg mentora smotre priznanje je dodeljeno nastavnici srpskog i engleskog jezika Nataši Miljanović iz Šidske Osnovne škole „Sremski front“.

Leave a Reply