cyber kriminal
Događaji

“Tehnologijom protiv kriminala” uz zaštitu ljudskih prava i sloboda

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Vladimir Božović na poziv ministra unutrašnjih poslova Republike Francuske Manuela Valsa boravio je juče i danas u Lionu, na Prvom međunarodnom svetskom forumu “Tehnologija protiv kriminala”.

 

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da se ovaj dvodnevni međunarodni skup odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Francuske i Međunarodne organizacije kriminalističke policije Interpol.

Forum je okupio preko 600 učesnika iz 59 zemalja Severne i Južne Amerike, Azije, Afrike i Evrope, među kojima više od 20 ministara i najviših funkcionera policija i agencija za sprovođenje zakona, kao i međunarodnih i evropskih organizacija.

zastita-racunara-cyber.kriminal

Božović je prvog dana foruma govorio na ministarskom okruglom stolu na temu kako istovremeno tehnologijom uticati na borbu protiv kriminala uz zaštitu ljudskih prava i sloboda.

On je obavestio učesnike rasprave o naporima Republike Srbije da usvoji najnovije tehnologije u borbi protiv kriminala, uz odgovarajuće zakonodavno -pravne osnove i relevantne konvencije za zaštitu prava građana.

Takođe, Božović je posebno upozorio na to kako tehnologija, koja nas čini pobednicima u borbi protiv kriminala, može postati i efikasno oružje u njegovim rukama.

Zbog toga moramo da budemo veoma oprezni u korišćenju najdelikatnijih tehnoloških sredstava i istovremeno korisnici i kontrolori brzog razvoja tih sredstava, naveo je Božović.

Božović je tokom prvog dana skupa razgovarao sa komesarom za unutrašnje poslove EU Sesilijom Malstrom koja je uputila snažnu podršku Srbiji na putu ka EU i posebno istakla značaj borbe protiv korupcije, u kojoj se mora ići do kraja, na institucionalan i efikasan način.

Takođe, Božović se sastao sa domaćinom foruma ministrom unutrašnjih poslova Francuske Manuelom Valsom.

Vals je snažno podržao evropski put Srbije i obećao svu potrebnu pomoć i podršku u budućem dijalogu oko poglavlja 23 i 24 sa EU, koja se odnose na policiju i pravdu.

Na marginama foruma Božović je razgovarao i sa ministrima i najvišim funkcionerima iz Italije, Španije, Rusije, Senegala, Singapura, Azerbejdžana, Indije, Gabona i Francuske.

Božović se sreo sa potpredsednikom Europola Majklom Pueleom sa kojim je razgovarao o potrebi potpisivanja strateškog sporazuma između MUP-a Srbije i Europola.

On je razgovarao o oblicima saradnje sa direktorom za međunarodnu saradnju francuske policije Emilom Perezom i bivšim direktorom američke službe unutrašnje bezbednosti Majklom Kšertofom.

Drugog dana skupa Božović se sastao sa predsednikom Interpola Mirelom Balestrazi, a u sedištu Interpola i sa generalnim sekretarom Ronaldom Noblom.

Teme razgovora sa Noblom bile su unapređenje saradnje između MUP-a Srbije i Interpola kako bi Srbija, kao osnivač Interpola, ponovo zauzela mesto koje joj pripada.

Božović i Nobl razgovarali su o slanju iz Srbije u Interpol oficira za vezu, kao i slanju naših stručnjaka za informacione tehnologije koji bi uzeli veće učešće u radu Interpolovog globalnog kompleksa inovacija u Singapuru, kao i pronalaženju svih odbeglih kriminalaca, uključujući i Darka Šarića.

Državni sekretar MUP-a danas je razgovarao i sa glavnim komesarom policije Indije Nirajom Kumarom i predstavnikom departmana Saveta Evrope za zaštitu podataka Sofijom Kvasni, koja je pohvalila Srbiju i aktivnost poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Božović je juče i danas imao i nekoliko sastanaka sa predstavnicima najpoznatijih svetskih firmi za izradu tehnologija za bezbednost, mežu kojima su i Securiport (SAD), Resocom (Francuska) i Gamma International (Nemačka) sa kojima je razgovarao o ponudama za saradnju sa MUP-om Srbije u vezi sa obezbeđenjem tehnoloških sistema za potrebe policije u oblasti forenzike i informatičke opreme, dodaje se u saopštenju.

Leave a Reply