Događaji

TELENOR FONDACIJA TREĆI PUT DODELILA NAGRADU PROFESOR DR ILIJA STOJANOVIĆ

Momčilo Kovač dobitnik nagrade za najuspešnijeg studenta diplomca

Na Svečanoj akademiji povodom proslave Dana Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uručena je nagrada Telenor fondacije „Prof. dr Ilija Stojanović“ studentima, mladim naučnicima i istraživačima za njihov doprinos u oblasti telekomunikacija i to u tri kategorije: najbolji student diplomac ETF-a, najbolji studentski radovi sa Konferencije TELFOR 2009 i najbolji objavljeni naučni rad.

Najbolji student diplomac Elektrotehničkog fakulteta je Momčilo Kovač.

Tri nagrađena studentska rada sa Konferencije TELFOR 2009 su: „Jedna metoda merenja kritičnog rastojanja u realnim prostorijama“ Draška Mašovića, studenta Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, „Razvoj alata za steganografiju“ autora Nikole Fejsova, Miloša Krstića i Ivana Tubina, studenata Vojne akademije Srbije i „Simulaciona analiza kodova za cikličnu proveru redundanse“ Srđana Brkića, studenta Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Nagradu za najbolji objavljeni naučni rad u međunarodnim časopisima u protekle dve godine dobila je Aleksandra Smiljanić za “Garancije za stepen i odloženi rad Clos packet prekidača pri balasiranju opterećenja”.

„Svake godine se iznova iznenadimo koliko ovi mladih ljudi znaju, trude se i rade. Nadamo se da ih ovom nagradom podržavamo da ostanu u Srbiji, nastave put ka naučnom i stvaralačkom radu po ugledu na lik i delo profesora Stojanovića i možda jednog dana rade u Telenoru,“ kaže Ojsten Mikelsen, izvršni tehnički direktor Telenora.

Nagradu „Prof. dr Ilija Stojanović“ ustanovila je Telenor fondacija 2007. godine u znak sećanja na našeg najznačajnijeg stručnjaka iz oblasti telekomunikacija i jednod od najvećih stručnjaka Telenora u Srbiji. Već treću godinu zaredom dodeljuje se najuspešnijim studentima, mladim naučnicima i istraživačima za doprinos u oblasti telekomunikacija.

Akademik profesor dr Ilija Stojanović bio je tvorac modernih telekomunikacija na prostoru nekadašnje SFRJ i današnje Srbije, kako u teorijskom tako praktičnom smislu. Bio je osnivač katedre za telekomunikacije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, gde je i počeo njegov rad, kao i učitelj skoro svih generacija današnjih iskusnih inženjera telekomunikacija koji su sada nosioci ove industrije.

Leave a Reply