Događaji

TREĆI DUNAVSKI BIZNIS FORUM

TREĆI DUNAVSKI BIZNIS FORUM, kao deo šireg koncepta Dunav Biznis Program – mesto susreta i saradnje institucija i kompanija od Švarcvalda do Crnog mora, prvog dana održavanja je okupio više od 300 zvanica, predstavnika iz svih 14 zemalja Dunavske regije.

Ambasadori i zvanični predstavnici iz više od 10 zemalja, uključujući i šefa EU Delegaciji u Srbiji, su tokom izlaganja ukazali na nužnost saradnje i zajedničkog rada kako bi se ostvarili ciljevi EU strategije za Dunavski region.

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić je otvarajući skup podvukao da su mladi, ulaganje u znanje i kreativnost poluga za podsticaj regiona. Državni sekretar u ministarstvu saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Miodrag Poledica je podsetio da je transportna infrastruktura od velikog značaja za sve putne veze na Dunavu. „Iskorišćeno je svega 10-20% potencijala Dunava, što je ogromna razlika u odnosu na Rajnu. Transportna infrastruktura je najkompleksnija i najskuplja.

Srbija već poslednjih nekoliko godina ispunjava ciljeve EU Strategije za Dunav po pitanju transporta. U putnu infrastrukturu se ulaže 2 mlrd evra, 1 milrd. evra u železnicu, radi se na novim mostovima – jedan u Beogradu, drugi u Novom Sadu, na intermodalnom terminalu u Batajnici, poboljšanju železničkih čvorova. Uveliko doprinosimo ostvarenju ciljeva EU Strategije za Dunav, i tako koračamo ka EU“, rekao je Poledica.

R5K_1770a (1)

 

Povodom održavanja Trećeg Dunavskog Biznis Foruma, prisutnima se obratio Majkl Davenport, šef EU Delegaciji u Srbiji: „Uveren sam da ćemo zajedničkim naporima doprineti da Dunavski region napreduje. Važno je da imamo zajednički program i jasan koncept i u domenu neizostavnih aspekata razvoja regiona kao što su zaštita životne sredine, bezbednost, rešavanje posledica klimatskih promena, turizam, zapošljavanje i drugih. Srbija u tom procesu ima ključnu ulogu“.

Takođe se obratila i gospođa Gunilla Almgren, predsednik Evropske asocijacije zanatstva, malih i srednjih preduzeća – UEAPME, koja je naglasila značaj malih i srednjih preduzeća kao stabilizatora privrede i okosnice socijalnog modela današnjice. Jelena Spasić, pomoćnik ministra privrede Republike Srbije je takođe ukazala da je neophodno ojačati sektor malih i srednjih preduzeća, pri čemu je važno završiti proces restrukturiranja i privatizacije velikih društvenih preduzeća koje u Srbiji predstavljaju „usko grlo“.  Skupu se, između ostalih, obratio i dr Kurt Pušinger, koordinator Stuba D „Jačanje Dunavskog regiona“ Dunavske strategije.

 

Na Trećem Dunavskom Biznis Forumu dodeljena su i dva prestižna priznanja: ”Dunavski cvet” i ”Dunavski kapetan“. ”Dunavski cvet” je namenjen istaknutim institucijama i pojedincima koji su svojim radom, zalaganjem i stvaralaštvom doprineli razvoju Dunavskog regiona, Dunavske strategije i promociji njenih vrednosti. Majkl Davenport, šef Delegacije EU u Srbiji je dobitnicima uručio priznanje “Dunavski Cvet”.

 

”Dunavski cvet””Dunavski kapetan”
 • Maestro Zubin Mehta, dirigent
 • Sorin Frunzăverde, predsednik Karaš Severin regiona, Rumunija
 • Kurt Pušinger, koordinator Stuba D „Jačanje Dunavskog regiona“ Dunavske strategije, Austrija
 • Franc But, ambasador Republike Slovenije u Srbiji
 • Privredna komora Srbije, Milivoje Miletić, predsednik

 

 • Kompanija Telekom Srbija, Predrag Ćulibrk, generalni direktor
 • Miša Lukić, predsednik UO, Publicis Group, Srbija
 • Hidroelektrane Đerdap, Radmilo Nikolić, pom.dir. za eksploataciju, Srbija
 • Đorđe Ćuković, generalni direktor, Naftachem, Srbija
 • Valeriu Nikolaj Jonesku, generalni direktor Luke Konstanca, Rumunija
 • Vladimir Lučić, izvršni direktor, M:tel Podgorica, Crna Gora
 • Bekto Precisa, Mensur Brdar, Bosna i Hercegovina
 • Ivan Mišetić, generalni sekretar Atlantic Group, Hrvatska
 • Nikolaj Kostadinov Valev, generalni direktor, Trace International, Bugarska

 

 

 

 

 

 

O događaju i organizatoru

 

Centralno evropski forum za razvoj, CEDEF, poznata regionalna ekspertska organizacija sa sedištem u Beogradu, koja je prevashodno usmerena na održivi razvoj, u saradnji sa kompanijom Media Invent, Univerzitetima u Novom Sadu, Beogradu i Mariboru u Sloveniji, Narodnom Skupštinom Republike Srbije, Ministarstvom ekonomije RS, Ministarstvom rudarstva i energetike RS, Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS, Ministarstvom privrede RS, Vladom AP Vojvodine, Privrednom komorom Srbije, Gradom Beogradom, Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije – SIEPA, zajedno sa predstavnicima poslovne zajednice, kao što su Delta Holding, Naftachem, Elektroprivreda Srbije, Telekom Srbija, Schneider Electric i u partnerstvu sa drugim institucijama i kompanijama, organizovala je ovaj značajan međunarodni događaj.

 

Već treću godinu za redom Dunav Biznis Forum okupio je regionalne lidere u biznisu i institucijama, ključne aktere u energetici, transportu i agrobiznisu, kako bi dao podsticaj investicijama i povećao konkurentnost u regionu. TREĆI DUNAVSKI BIZNIS FORUM, koji je zasnovan na principima i stubovima EU Dunavske strategije, bili su: stvaranje ambijenta pogodnog za biznis, unapređenje saradnje, konkurentnost i održivi razvoj, bolje korišćenje ekonomskih potencijala i afirmaciju prosperiteta Dunavske regije kao najznačajnijih vrednosti proisteklih iz zajedničkog znanja i  veština. Dunav prirodno povezuje ljude, ideje i tržišta sa oko 215 miliona stanovnika, i po mnogo čemu je jedinstveno područje kome pripadaju Nemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Rumunija, Bugarska, Moldavija i Ukrajina.

Leave a Reply