Događaji

Uručene plakete DIS-a za najbolja informatička dostignuća u 2011. godini

Predsednik Društva za informatiku Srbije (DIS) Nikola Marković uručio je danas plakete koje to društvo dodeljuje za najbolja informatička dostignuća u 2011. godini. Ovo je 37. dodela plaketa Društva za informatiku Srbije, rekao je Marković naglasivši da se ove godine uručuju i počasne plakete povodom 50 godina digitalnog računarstva u Srbiji, jubileja obeleženog prošle godine.

Plakete „50 godina digitalnog računarstva« dodeljene su najzaslužnijim institucijama: Institutu »Mihajlo Pupin« u Beogradu, vodećoj instituciji u proizvodnji procesnih računara, Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, na kojem se odvija nastava iz digitalne elektronike i računarske tehnike, kao i »Elektronskoj industriji« u Nišu, jednom od nekadašnjih vodećih proizvođača računara.
Plaketa DIS za inovativnu primenu informacionih tehnologija u poslovnom okruženju uručena je predstavniku Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa Vlade Vojvodine za uvođenje elektronske uprave. Doktor Dragan Ivanović dobio je priznanje za naučni rad u oblasti informatike „Sistemi za skladištenje naučnih sadržaja“.

Cilj ovog sistema, po rečima autora je da domaći naučni radovi budu dostupniji i u većoj meri citirani u svetu. Sistem je otvoren ka svetu, ali prilagođen propisima Ministarstva za nauku u ovoj oblasti.

Plaketa DIS za razvijen i primenjen hardverski ili softverski proizvod pripala je firmi „Informatika“ a.d. za Industrial Control System info 10 Micro Blue, dok je za razvijenu i primenjenu informatičku uslugu nagrađen Republički zavod za informatiku i Internet za „Portal eUprava-unapređenje i razvoj funkcionalnosti“.

Po odluci žirija, uručene su i pohvale DIS i to: preduzeću za informatički inženjering „YUTRO.com d.o.o, za „Cloud servisi u akademskim institucijama“ – Realizacija projekta „Private Cloud u Yugoimport-SDPR“, zatim Biblioteci grada Beograda za „Informatičku obuku članova starijih od 65 godina“ i Boris Delibašiću, Milanu Vukićeviću FON i Kathrin Kircher-Jena za „Projektovanje procesa klasterovanja pomoću paterna“.

Leave a Reply