Događaji · E-servisi

Vlada će stvoriti povoljno poslovno okruženje koje stimuliše rast IT industrije

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da će Vlada Srbije uprkos krizi nastaviti da ulaže u informacione tehnologije kako bi stvorila uslove za profesionalni razvoj mladih i obrazovanih ljudi.

Foto: Fonet

Cvetković je na otvaranju petodnevnog skupa o informacionim tehnologijama “Fabrika znanja” u organizaciji kompanije “Komtrejd” istakao da Srbija ne sme ponovo da dozvoli odliv cele jedne generacije školovanih ljudi, koji su otišli jer država nije stvorila okruženje koje će ih motivisati na to da talenat realizuju u svojoj zemlji.

On je ponovio da će Vlada iz tog razloga, i pored finansijske krize, nastaviti investicije u primenu informacionih tehnologija (IT) u svim segmentima društva i podržati programe koji podrazumevaju primenu te tehnologije.

Ukazujući na to da je u savremenom svetu IT sektor sastavni deo svake države bez kojeg se ne može zamisliti razvoj, premijer je naveo da je konkurentnost srpske privrede direktno povezana sa stepenom primene informacionih tehnologija, i to u svim sektorima – od poljoprivrede do telekomunikacija.

Istovremeno, Vlada namerava da stvori povoljno poslovno okruženje koje stimuliše rast IT industrije i nove direktne investicije u taj sektor, rekao je Cvetković i ocenio da naša zemlja ima ono što je najteže obezbediti, a to jesu znanje i obrazovani mladi ljudi.

Prema njegovim rečima, na državi je da stvori uslove za to da se taj potencijal prepozna i da Srbija počne da izvozi znanje u većoj meri, pri čemu i Vlada svakodnevno unapređuje i transformiše svoj rad kroz uvođenje informacionih tehnologija, uključujući i projekat “elektronske vlade”.

Premijer je najavio da će u junu biti održana prva elektronska sednica Vlade Srbije, bez upotrebe papira, i ukazao na to da Vlada na taj način želi da bude primer ostalima da smanje troškove, povećaju efikasnosti u radu i vode računa o zaštiti životne sredine.

Cvetković je uputio apel učesnicima konferencije da se kroz pokretanje inicijativa aktivno uključe u taj projekat, i obećao da će im Vlada Srbije ubuduće biti partner, a ne prepreka da njihove ideje budu realizovane.

Predsednik kompanije “Komtrejd” Veselin Jevrosimović rekao je da će na petodnevnoj konferenciji biti predstavljena najnovija rešenja iz informatike i robotike koja su rezultat “domaće pameti”, i ukazao na to da je ova manifestacija svojevrsni odgovor na pitanje kako stručnjaci te kompanije vide Srbiju u 21. veku.

Jevrosimović je, naglašavajući da povećana ulaganja u IT sektor od samo pet odsto utiču na rast bruto domaćeg proizvoda za jedan odsto, naveo da se u Srbiji u taj sektor godišnje ulaže približno 72 evra po glavi stanovnika, dok se u zemljama EU investira skoro 800 evra.

IT manifestacija “Fabrika znanja” je sajam znanja koji će okupiti najtalentovanije osnovce, studente, privrednike i poslovnu elitu, a specijalni gosti su učenici osnovnih škola sa Kosova i Metohije.

Leave a Reply