Događaji

Web servis RGZ na Konferenciji YU INFO 2014

Prošle nedelje održana je jubilarna 20. Konferencija o računarskim naukama i informatičkim tehnologijama – YUINFO 2014 na Kopaoniku.

Konferencija YU INFO je jedna od najvećih IKT konferencija koja okuplja naučne radnike, inženjere, menadžere različitih kompanija iz zemlje i inostranstva. Proteklih dvadeset godina učesnici i posetioci konferencije imali su priliku da uživaju u prelepom zimskom ambijentu uz prezentacije domaćih i svetskih IKT kompanija, predavanja po pozivu priznatih stručnjaka iz Srbije, regiona i sveta, kao i uz izlaganja naučnih radova, radionice i ostale konferencijske aktivnosti.

rgz na yu info

Predavači po pozivu:

  • Prof. Rikardo Žardim-Gonzalves – Faculty of Sciences and Technology, New University of Lisbon, UNINOVA, Portugal
  • Dejan Cvetković – Microsoft Corporation for Central and Eastern Europe
  • Prof. dr Veljko Milutinović – Elektrotehnički fakultet, Univerzitet u Beogradu
  • Prof. dr Rado Pišot – Univerza na Primorskem, Slovenija
  • dr Predrag Vujović – Predsednik UO Poslovne Škole za PR
  • Ivan Minić – Direktor Burek.com i osnivač najveće Internet zajednice u ovom delu Evrope

Značajno je pomenuti da se u terminu YU INFO konferencije ove godine po četvrti put održava i međunarodna konferencija ICIST (International Conference on Information Society and technology), koja okuplja međunarodne stručnjake iz oblasti Internet tehnologija.

Na Konferenciji je prezentovano oko 130 radova od ukupno 189 prijavljenih. U radu su uzeli učešće poznati stručnjaci i firme iz domena IKT tehnologija, iz zemlje i inostranstva. RGZ se predstavio radom pod naslovom “Veb servisi RGZa koji doprinose razvoju eUprave zasnovani na INSPIRE direktivi”, čiji su autori Daniel Milojević i Vuk Jevtić.

U radu se daje prikaz trenutno dostupnih servisa kao i onih servisa koji se razvijaju od strane Republičkog geodetskog zavoda. Republika Srbija kao zemlja koja teži ulasku u Evropsku uniju se pridružila drugim članicama EU u implementaciji INSPIRE direktive. Jedan od najbitnijih ciljeva je harmonizacija setova podataka i njihovo deljenje između državnih (javnih) institucija.

Rad je izazvao veliku pažnju prisutnih, naročitu u delu u kojem su prezentovani veb servisi RGZa. Apstrakt rada je objavljen u Zborniku apstrakta a očekuje se i objavljivanje kompletnog rada u Zborniku radova.

Zbornik apstrakta i program sa Konferencije zainteresovani mogu preuzeti kod autora, ili na stranicama Informacionog društva Srbije.

Leave a Reply