Događaji · euprava

Workshop iz programa TAIEX Evropske Komisije

Prošle nedelje u hotelu “Moskva” u Beogradu održan je Workshop sa temom European Gravity Model in geoid determination.

Workshop sa temom European Gravity Model in geoid determination u organizaciji Evropske Komisije održan je 14. aprila u Beogradu. Prema propozicijama programa, predavači moraju biti eksperti isključivo iz zemalja članica EU.

Za ovaj Workshop Evropska komisija odabrala je trojicu eminentnih eksperata: Prof. Lars E. Sjöberg Geodesy Royal Institute of Technology, Sweden; Prof IliasTziavos, Aristotle University of Thessaloniki, Greece i Dr.Chirstian Voigt Institut für Erdmessung (IfE) Leibniz Universität, Hannover, Germany.

TAIEX

Inicijativu za organizovanje ovog skupa pokrenuo je Sektor za geodetske radove preko programa TAIEX koji pruža podršku zemljama kandidatima za članstvo u EU za razvoj državne uprave. Skup je izazvao veliko interesovanje kako u Republičkom geodetskom zavodu, tako i u drugim institucijama, kao što su Građevinski fakultet, Departman ze geodeziju i informatiku, zatim Vojno geografski institut, Geološki zavod Srbije i Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda. Skupu je prisustvovalo 48 stručnjaka iz navedenih institucija.

Skup je otvorio Vladimir Milenković, pomoćnik direktora Sektora za geodetske radove, a u radnom predsedništvu bili su još i Prof. dr Miroslav Starčević i docent dr Oleg Odalović.

Prema programu skupa, posle svakog održanog predavanja odvijala se živa diskusija.

U poslednjoj deonici radnog dela skupa, interesantno predavanje održao je docent dr Oleg Odalović o globalnim geopotencijalnim modelima koje je imalo za cilj da upozna slušaoce koji nisu direktno u ovoj problematici sa osnovnim načelima na kojima se zasniva izrada i korišćenje navedenih modela.

Leave a Reply