Događaji

Završen 14. Susret ArchiCAD korisnika

Uz prisustvo ArchiCAD zaljubljenika i onih koji će to postati, završen je 14. Susret ArchiCAD korisnika. Bogat stručni program, dobro raspoloženje i druženje obeležili su i ovaj susret. Održane su dve obuke / radionice: ArchiCAD advanced sa predavačima: Ivan Perić, dia i Žolt Ivanovič, dia i Artlantis sa predavačima: Vlajko Tomić i Ildiko Szabo (Abvent). Kao i obično, direktor hiCAD Ivan Hajzler je otvorio Susrete i predao reč Gosp. Kornelu Kovaču, regionalnom direktoru Graphisofta, da pozdravi skup.

Prezentacija DDS-CAD

Prvo predavanje održao je Rainer Walser iz DDS-a, o projektovanju električnih, mašinskih i vodovodnih instalacija. Za arhitekte je posebno interesantno da se preko IFC standarda vrši obostrana komunikacija sa ArchiCAD-om i za tu svrhu je koristio projektnu dokumentaciju projekta koju je izradio Ivan Perić, dia. Ovaj pristup omogućuje jednostavniju i pouzdaniju analizu tzv. sintezni projekat.

Prezentacija ArchiCAD 14

Kao i obično, interesovanja za nove ArchiCAD mogućnosti i unapređenja,su uvek velika. Instruktor Žolt Ivanovič je u kratkoj ali efektnoj prezentaciji dao lep prikaz ArchiCAD 14.

Prezentacija TW 2

Kao najinteresantnija unapređena mogućnost ArchiCAD 14 je TeamWork 2 (TW2). TW2 se koristi kao alat za izradu projektne dokumentacije kako za male projekte tako i za velike. U njegovoj izradi može da učestvuje veliki broj projektanata bez obzira gde se nalaze: u birou, kod kuće, u drugom gradu. Dejan Rudić Vranić, Ivan Perić i Žolt Ivanovič su prikazali kako je jednostavna primena TW2 u praksi. Za prezentaciju su korišćena tri računara, međusobno povezana sa različitim verzijama WIN operativnog sistema.

EcoDesign – praktično iskustvo

U svom poznatom maniru, sa kompetentnošću stručnjaka iz ove oblasti, Duško Maksimović je dao pregled zakonske regulative kod nas i u okruženju i zatim pokazao primer iz svoje prakse. U nastavku prezentacije, Ištvan Molnar, takođe naš korisnik, prikazao je mogućnosti primene EcoDesignera na primeru stambene zgrade i kako se dobijeni rezultati mogu koristiti u argumentaciji isplativosti investiranja u izolaciju.

Prezentacija Artlantis 3

Ildiko Szabo je iskoristila priliku da pokaže veliki broj veoma interesantnih renderinga kao i dve uspele animacije. Posebnu vrednost prezentacije čini i demonstracija u realnom vremenu, jednostavnost pravljenja kompozicije animacije i njeno menjanje u realnosti.

Prezentacija novih proizvoda Apple kompanije

U svom prepoznatljivom maniru, prikazano je kako proizvodi Apple kompanije mogu da pomognu u poslu arhitekata i uopšte u poslu. Marko Kovačević (Apple Srbija) i Aleksandar Vranić (GlobeNet) su pokazali najnovije proizvode.

ArchiCAD template

Izrada ovog template (templejt – inicijalno postavljenje) nastao je na osnovu praktičnog iskustva kolega iz firme ArhiBlast. Template pomaže da se implementiraju standardi biroa u ArchiCAD, da se ugradi organizacija projekta, lejeri, formati štampe, pečati projekta i automatizacija manuelnih funkcija. Svoje iskustvo su prezentirali: Vlajko Tomić, Ivan Perić i Srđan Redžić.

Prezentacija – AxisVM

Dr Dušan Kovačević je svom izlaganju dao provokativan naslov: Dia vs Dig („arhitekte nasuprot građevinaca“). U svom nadahnutom i opuštenom maniru, pokazao je da u ambijentu BIM tehnologije razloga za „sukob“ nema i da se prevazilazi ranim uključivanjem konstruktera u proces izrade idejnog rešenja. Taj svoj stav potkrepljuje i činjenicom da predaje na departmanu za arhitekturu, gde nailazi na razumevanje studenata po tom pitanju. Na kraju predavanja, dao je nekoliko interesantnih urađenih primera sa obrazloženjima u kojima je AxisVM korišćen kao alat.

IFC praktično iskustvo: veza ArchiCAD AxisVM

Ovo je drugo izlaganje na istu temu (prvo na AA 09) dopunjeno iskustvima sa ArchiCAD 14. Poseban akcenat je dat na konkretnim uštedama koje se dobijaju korišćenjem BIM tehnologije. Rad je rezultat zajedničkog rada Tomislava Jovića kao arhitekte i Žarka Janjića kao konstruktera. Izlaganje je obavio Tomislav Jović.

Stevan Šašić i Mladen Milosavljević su prikazali svoje rešenje ArchiCAD template. Naime, projektni biro ArcoSite je želeo su da svoju razrađenu organizaciju projektne dokumentacije zasnovanu na AutoCAD-u prenesu i unaprede u ArchiCAD-u. Interesantno i poučno iskustvo prelaska sa AutoCAD-a na ArchiCAD. Srđan Redžić je pokazao kako se koristi ovaj dodatak i nove mogućnosti ArchiCAD-ovog add-onsa: ArchiUrban. Bilo je interesantnih pitanja na koje je Srđan Redžić dao objašnjenja i odgovore.

ArchiBEAMer

Nov proizvod iz programerske radionice Nenada Čalenića. Ovaj add-ons približava ArchiCAD konstrukterima, jer omogućava arhitektima da postave nadprozornike i nadvratnike jednostavno i brzo. ArchiCAD-ova funkcionalnost u predmeru ostaje očuvana, naime novonastala situacija se ažurira tako da se dobijaju sve količine u projektu. Žolt Ivanovič i Nenad Čalenić odgovorili su na mnoga pitanja.

Leave a Reply