Događaji

Završen je 4. “Case Study”

Studenti Fakulteta organizacionih nauka i njihove kolege iz evropske organizacije ESTIEM predstavili su svoja rešenja predstavnicima kompanije Japan Tobacco International, u petak 23. aprila, u okviru medjunarodne studentske manifestacije Case Study Show.

Poboljsanje efikasnosti proizvodnog procesa u osnovi je zadatka koji je studentima ucesnicima ovog projekta postavila kompanija JTI. Postavljeni „problem“ od studenata trazio je da predloze resenje koje ce omoguciti smanjenje vremena  potrebnog da se na proizvodnoj liniji jedan brend, koji je do tog trenutka bio na traci, zameni drugim. Cilj je ubrzavanje proizvodnje i pakovanja cigareta, cime se podize efikasnost ukupnog proizvodnog procesa.

Vecina timova se slozila da je problem u tome sto tehniar koji radi na masini za pakovanje cigareta obavlja mnogo vise aktivnosti od kolege koji je zaduzen za masinu za proizvodnju cigareta, i zbog toga predstavlja „usko grlo“. Predlozili su da se tehnicar koji radi na masini za proizvodnju cigareta dodatno obuci i preuzme deo obaveza. Tim B koji su cinili Sasa Djoric, Aleksandra Zistakis, Nevena Dzunic i Tim Krimic, uradio je procenu ustede vremena i utvrdio da bi usvajanjem ovog predloga, vreme promene brenda na proizvodnoj liniji bilo umanjeno za 18 %.

Interesantan je bio i predlog tima C (Mali Bozidar, Miomir Zivanovic, Tamara Sestovic i Vladimir Trajkovski) koji je ocenjuje da bi dodavanje mesta za odlaganje materijala u pogonu, dakle van magacina, doprinelo ustedi vremena time sto bi skratilo kretanje osoblja na liniji, jer ne bi morali svaki put da idu do magacina po materijal.

Tim A (Aleksandra Djordjioska, Danijela Vrijevic, Marija Djordjevic i Milos Tomic) je takodje imao zanimljiv predlog, da se uvede taster za komunikaciju izmedju osoblja koje je zaduzeno za dopremanje duvana na proizvodnu liniju i zaposlenih na proizvodnji i pakovanju cigareta. Umesto da hodaju kroz celu fabriku, osoblje bi na mnogo laksi i brzi nacin moglo da razmenjuje informacije, javlja kada je potrebno ubaciti duvan na traku i sl.

Mihailović Milena, Tijana Radmanovic, Nikola Rakic i Ivan Veselinovic (tim D) predlozili su koriscenje algoritama i matrica kao metoda organizacije, koji bi trebalo da pojednostavi proces proizvodnje i pakovanja i pruzi optimalni nacin podele zaduzenja medju osobljem.

„Izuzetno smo zadovoljni onim sto smo culi i cinjenicom da su studenti svoj zadatak ozbiljno shvatili. Mi cemo pazljivo razmotriti sva predlozena resenja i ona koja budu najbolja primenicemo u nasoj fabrici u Senti. Mislim da je Case study show idealna prilika da studenti iskoriste teoretsko znanje u izazovima koje praksa donosi, a kako bi to uradili na sto kvalitetniji nacin, JTI im je omogućio posetu fabrici u Senti, gde su na licu mesta saznali više o proizvodnom procesu i načinu funkcionisanja fabrike “ – izjavio je Tamer Tecirlioglu, generalni direktor fabrike JT International a.d. Senta, i dodao: „Strateška opredeljenost kompanije JTI je ulaganje u obrazovanje i profesionalni i lični napredak zaposlenih. Nas dugorocni cilj je da pronalazimo i ulazemo u mlade, perspektivne i ambiciozne ljude spremne da prosiruju svoja znanja i odgovaraju na  profesionalne i licne izazove, jer oni su buduci motori razvoja privrede u Srbiji.“

„Do sada, kao student, nisam bila u prilici da budem u direktnom kontaktu sa realnim poslovnim okruzenjem. Ova manifestacija koja spaja studente i kompanije pomaze nam da povezemo teorijsko znanje, koje sticemo na fakultetu, sa prakticnim radom. U pripremi studija slucaja pruzena nam je prilika da posetimo fabriku JTI u Senti sto nam je bilo veoma znacajno jer smo imali mogucnost da sagledamo kako se odvijaju stvarni poslovni procesi. Moj tim je konkretno predlozio nov raspored operacija i raspodele odgovornosti zaposlenih na liniji.“, rekla je Tijana Radmanovic, studentkinja trece godine smera za operacioni menadzment na Fakultetu organizacionih nauka.

Kompanija JTI je u toku manifestacije Case Study Show, za studente organizovala i Radionicu sticanja vestina za razgovor za posao, na kojoj su imali priliku da cuju šta se od njih ocekuje prilikom prvog susreta sa buducim poslodavcem. Tom prilikom svi studenti su na poklon dobili knjigu „Kazen – kjluc japanskog poslovnog uspeha“.

Projekat Case Study Show pokrenut je 2007. godine i sastoji se u tome da vodeće kompanije na našem tržištu zadaju studentima studije slučaja iz oblasti svog poslovanja ili iz oblasti za koje im je trenutno potreban nov kadar. Studenti koji su odabrani na osnovu svojih biografija u grupama od 3-4 člana rešavaju zadatu studiju slučaja kompanije koja učestvuje u projektu.

Jedna od strateskih opredeljenosti JTI-a jeste razvijanje sopstvenog potencijala, ulaganje u obrazovanje, profesionalni i lični razvoj. Smatramo da je Srbija perspektivna drzava i da je njen glavni potencijal u mladim, obrazovanim i strucnim kadrovima. Iz tog razloga Japan Tobacco International je dve godine zaredom pružio podrsku projektu Ministarstva za dijasporu za povratak mladih strucnjaka iz inostranstva u Srbiju, organizovao predavanja o Kaizen menadzmentu na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu i Fakultetu tehnickih nauka u Novom Sadu.

Leave a Reply