Događaji

Završen prvi online sajam zapošljavanja i znanja

Prvi regionalni sajam zapošljavanja i edukacije „Virtualni dan karijera i znanja 2010“ je za nedelju dana trajanja posetilo preko 125 000 ljudi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske u potrazi za informacijama o mogućnostima zapošljavanja i edukacije. Posetiocima se preko online štandova na Internet stranici www.dankarijera.com predstavilo 37 kompanija i 10 edukativnih ustanova koji su ponudili oko 150 slobodnih radnih mesta i isto toliko edukativnih programa.

Prema statistikama, poslodavci su najviše oglašavali zanimanja iz oblasti ekonomije, prodaje i finansija, zatim pozicije iz IT-a i tehničkih struka, dok je, sa druge strane, najveće interesovanje vladalo za kurseve stranih jezika, kao i mogućnosti studiranja u inostranstvu. Zanimljivo, osim visokostručnih zanimanja, na sajmu su bila ponuđena i zanimanja za nešto niže kvalifikovane radnike, kao što su šef smene u magacinu ili zanimanja za ljude bez iskustva kao što je pozicija za rad u call centru jedne telekomunikacione kompanije. Najveću posetu, sa preko 20.000 posetilaca imali su štandovi regionalnih izlagača – kompanija Japan Tobacco International, VIP Mobile i Deloitte.

Sajam koji pomera standarde

Koje su to novine koje je domaćem i regionalnom tržištu zapošljavanja doneo ovakav sajam? „Prvi regionalni Virtualni dan karijera i znanja je izazvao veliko interesovanje srpske javnosti – kako medija, tako i poslodavaca i posetilaca sajma. Veoma smo zadovoljni posetom sajmu, a istu povratnu informaciju smo dobili i od kompanija izlagača. Posetioci su svakako prepoznali prednosti online sajma – jednostavnost korišćenja same aplikacije, ali i mogućnost da joj pristupe sa bilo kog mesta u bilo koje vreme i ostvare komunikaciju sa predstavnicima poslodavaca i edukativnih ustanova.

Verujemo da je ovaj virtualni sajam doneo važnu inovaciju na tržište zapošljavanja i edukacije u Srbiji i svakako utemeljio nove načine održavanja sajmova u budućnosti“, zaključuje Sonja Kmezić, šef sajta poslovi.infostud.com, jednog od organizatora ovogodišnjeg sajma.

Osim organizatora, sajam je uneo revolucionarno nov način oglašavanja radnih mesta i kompanijama učesnicama. Jedna od njih je i kompanija Deloitte, ispred koje Tijana Pavlović, HR menadžer, navodi samo neke od koristi: “Smatramo da će ovogodišnja organizacija „Virtualnog dana karijera i znanja“ pomeriti standarde svih budućih sajmova zapošljavanja. ”Live chat” je kandidatima zaista omogućio da na najlakši mogući način stupe u kontakt sa predstavnicima kompanija, a sami štandovi su bili dobro strukturirani i pregledni. Posebno želim da istaknem prednost ovakvog dešavanja za regionalne poslodavce, zato što nam je to omogućilo da jedna kancelarija bude centar za informacije svim zainteresovanim kandidatima iz regiona. Zadovoljstvo nam je što smo učestvovali na jednom ovako inventivnom događaju iz oblasti zapošljavanja.”
Ekonomsko povezivanje regiona

Podsećanja radi, prvi regionalni „Virtualni dan karijera i znanja“ počeo je 13.oktobra i tokom narednih nedelju dana održavao se na adresi www.dankarijera.com na kojoj je bio postavljen 3D virtualni izložbeni prostor, koji je omogućio interaktivnu komunikaciju između posetilaca i poslodavaca i edukativnih ustanova. Na njemu, posetiocima iz tri države radna mesta i edukativne programe ponudile su najuspešnije kompanije i obrazovne ustanove iz Srbije i regiona.

Regionalni izlagači, koji su radna mesta ponudili u sve tri države, bili su kompanije Japan Tobacco International, VIP Mobile i Deloitte, učestvovali su i Philip Moris, Würth, Pricewaterhouse Coopers, Actavis, Delta Maxi, Nacionalna služba za zapošljavanje, Coca Cola Hellenic, Calsberg, Delta Generali osiguranje, Nelt i Equilibrio, što je ovaj sajam učinilo najvećim regionalnim događajem u oblasti zapošljavanja i edukacije. Cilj ovako velikog projekta bio je povećanje stepena zaposlenosti i obrazovanja u Srbiji i regionu, ali i predstavljanje regiona kao celine u ekonomskom smislu kroz jačanje međusobne saradnje kompanija sa ovih prostora uz korišćenje najsavremenijih tehnoloških dostignuća.

Leave a Reply