Događaji · Video igre

Završeno Nacionalno takmičenje World Cyber Games 2010

Poslednji vikend avgusta meseca, ujedno i poslednji vikend letnjeg raspusta obeležilo je nacionalno takmičenje World Cyber Games 2010. Preko 400 igrača i nešto više od 3000 posetilaca našlo je zabavu u BelExpo Centru uz najnovije računare i konzole.

Nakon prvog takmičarskog dana World Cyber Games-a i ukrštanja snaga 64 Counter Strike ekipe koje su učestvovale u kvalifikacijama, pred nama je dan finalnih takmičenja kada će se za titule nacionalnih prvaka i mesto u reprezentaciji Srbije boriti 16 najuspešnijih timova jučerašnjeg takmičenja i 16 igrača Warcraft III igre.

Tokom prvog dana vikenda u hali BelExpo centra održane su kvalifikacije za finalno takmičenje World Cyber Games u kategoriji Counter Strike 1.6. Snage i veštine ukrstilo je 64timova, odnosno 320 igrača. Mečevi su bili većinom napeti, sa dosta uzbuđenja i tesnih rezultata.   Nakon odigranih 16 grupa usledila je runda single eliminacija iz koje su dobijene 4 grupe za sledeci dan, dan finalnog takmičenja.

Nedelju, kao finalni dan Nacionalnog takmičenja World Cyber Games, pored oficijalnih mečeva u kategorijama Warcraft III i Counter Strike 1.6 obeležili su prateći turniri Pro Evolution Soccer i novinarski Boks turnir.

Pobednik popularnog PES turnira je Milan Bjelja, koji je osvojio novčanu nagradu od 15000 dinara i poklone partnera manifestacije.

Sonja Brstina - pobednica boks turnira

Što se novinarskog Boks turnira tiče, sve prisutne iznenadila je Sonja Brstina iz redakcije časopisa MobiTech, jedina pripadnica lepšeg pola među prijavljenima osvojivši jedan od najnovijih Samsung monitora full HD rezolucije.

Svi posetioci, kao igrači koji su previše rano ispali iz takmičenja dobro su se zabavili uz niz zanimljivih iznenadjenja na štandovima partnera, poput HP Kviza znanja u  kome  je Mihajlo Petrović osvojio prenosivi računar HP G62-a 10EM. Za to vreme, svoje novo kućište CM CSX Stacker, preuzeo je pobednik CoolerMaster Fliper šampionata, Zvonarić Veljko.

I ove godine najmladji su najbolju zabavu našli uz  atraktivne igre na Wii konzolama. Kada je zvanični takmičarski deo u pitanju, publika je ostala na nogama do samo kraja obzirom da je glavni favorit ekipa 4glory, koja je više puta predstavljala Srbiju na svetskim finalima, izgubila već u šesnaestini finala.

Na kraju mnogih preokreta, praćenih ovacijama publike, kartu za Los Anđeles sebi su osigurali momci iz ekipe neWave.PlayMore iz Beograda, koji su već predstavljali Srbiju na Velikom finalu 2008.u nemačkom gradu Kelnu.

Oni će zajedno sa još jednim iskusnim reprezentativcem Aleksandrom Tarbuk Lekom, pobednikom Warcraft III, predstavljati Srbiju na svetskom finalu i u periodu od 30.septembra do 3.oktobra se boriti za titule najboljeg i nagrade od 250.000$ sa igračima iz preko 60 zemalja sveta.

World Cyber Games(WCG) je internacionalna cyber olimpijada i najveći svetski festival kompjuterskih igrica i tehnologije. Osnovan od strane korejske kompanije International Cyber Marketing (ICM) i korejskog Ministarstva za turizam i sport uz podršku kompanije Samsung Electronics na globalnom  nivou, već deset godina okuplja veliki broj igrača i posmatrača iz celog sveta.

Osnovan 2000. godine pionir industrije World Cyber Games(WCG) nastavlja i danas nakon čitave decenije propagiranja Cyber kulture pod sloganom “Više od igre”. Upravo pod ovim sloganom, World Cyber Games se razvio u globalni gaming fenomen. WCG je pre svega mesto susreta, razmene iskustava i ideja mladih, ali i mesto predstavljanja novih kompjuterskih tehnologija.

Opstanak uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, koja je zahvatila kako IT, tako i gaming sektor, učvrstio je ovu manifestaciju na poziciji najvećeg i najprestižnijeg svetskog festivala i takmičenja u video igrama, kao i zabavno-digitalnog festivala za igrače i celokupnu javnost.

Leave a Reply