IT

IT prespektiva mladih

Koji je najbolji način da se pristupi ogromnim zalihama kreativnosti i inventivnosti koje drže mladi? A kako bi bilo da stvorimo jednu sasvim novu vrstu kurikuluma, koja će kombinovati osnove preduzetništva s praktičnim, neposrednim iskustvom i korišćenjem tehnologije, radi otpočinjanja i razvijanja biznisa?

Nezaposlenost je u Evropi najakutnija u starosnoj grupi koja predstavlja budućnost. U 27 zemalja Evropske Unije, 18 procenata mlađih od 25 godina prošle godine nije našlo zaposlenje. Kompanija HP sa svojim lokalnim partnerima pomaže mladim nezaposlenim osobama i diplomcima, od 16 do 25 godina starosti, da steknu poslovne i IT veštine. Cilj je da se mlađim ljudima pruži mnogo bolja šansa da stupe u profesionalni život ili da pokrenu sopstveni biznis.

Ovim programom – “Preduzetnička obuka diplomaca kroz IT” (‘Graduate Entrepreneurship Training through IT‘, GET-IT) – obezbeđuje se IT oprema organizacijama koje pomažu mladima, kao i kursevi profesionalne obuke njihovim trenerima.

Interaktivni kursevi GET-IT-a bave se praktičnim IT rešenjima za svakodnevne poslovne izazove na koje se nailazi u oblastima kao što su finansije, menadžment, poslovne operacije, komunikacije, marketing i tehnološki menadžment.

Učenje IT

U narednim mesecima GET-IT će se integrisati u postojeće programe obuke 35 neprofitnih organizacija širom Evrope, Bliskog Istoka i Afrike (EMEA) koji su već aktivni u pružanju obuke i otvaranju radnih mesta.

Svaka organizacija dobiće IT opremu neophodnu za obuku i Technology Tools (T-Tools) materijal za učenje, kao i kurseve profesionalne obuke za trenere.

Kurs T-Tools predstavlja ključni element GET-IT-a. Njime se popunjava jaz između poslovanja i standardnih IT kurseva. Ovi moduli ispituju na koji način različita IT rešenja pomažu u svakodnevnim poslovnim izazovima u oblastima Menadžmenta i Poslovnih operacija, Finansija, Komunikacija i Marketinga.

Studenti su takođe u boljem položaju da procene sopstvena znanja i prepoznaju sopstvene potrebe za dalju obuku i razvoj.

U prvoj fazi kroz ovaj program obuke proći će najmanje 6000 mladih u 35 centara u 18 zemalja, čime će steći prednost za dobijanje kvalifikovanih poslova ili za otpočinjanje i vođenje sopstvenog biznisa.

Postoje planovi da se GET-IT proširi na druge zemlje.

„HP veruje da mladi mogu imati značajniju ulogu u razvoju mikro-preduzeća, što je jedan od najboljih načina za otvaranje radnih mesta“, rekla je Gabi Zedlmajer, podpredsednica Korporativnog marketinga i globalnog građanstva HP za Evropu, Bliski Istok i Afriku. „Ova obuka omogućiće im da osete profesionalni život, čime će umnogome olakšati prelazak iz obrazovanja u poslovanje.“

Profit i odgovornost

Šta je moderno kao iPod u Estoniji, ali se pravi od recikliranih pakovanja soka od pomorandže? VOLLI sok-novčanik (http://www.volli.ee/).

Koja istočnoevropska firma je za manje od godinu dana ostvarila povraćaj investicija od 950 procenata? To je CPPN studentski kafe u Poljskoj.

VOLLI i CPPN su pobedili i osvojili počasno mesto na prvoj dodeli HP-ove nagrade za odgovorno poslovanje (HP Responsible Business Award) 2006. godine. Ona se dodeljuje studentskim mkompanijama koje na najbolji način sjedinjuju finansijske rezultate, društvenu odgovornost i brigu za životnu okolinu. HP je osmislio ovu nagradu zajedno sa Junior Achievement – Young Enterprise (JA-YE, http://www.ja-ye.org/), najvećom evropskom nevladinom organizacijom u oblasti poslovne obuke mladih.

HP i JA-YE sarađuju od 1996. i ostvarili su snažno strateško partnerstvo u Evropi. Operacije JA-YE podudaraju se sa 92 procenta evropskih lokacija HP-a u 25 zemalja. HP je zadužen za liderstvo u JA-YE projektima u mnogim zemljama, kao i na evropskom nivou. JA-YE programi preduzetničkog obrazovanja održavaju se za učenike svih starosnih doba, od 5 godina do 22 godine.

Kroz preduzetničke programe JA-YE u Evropi 2006. godine prošlo je 2,2 miliona mladih u 40 zemalja, uz pomoć preko 79.000 nastavnika i 64.000 poslovnih dobrovoljaca.

Jedno istraživanje koje se bavilo evropskom omladinom, a koje je sponzorisao HP, predstavljeno je u Evropskom Parlamentu krajem 2005. godine, a uključilo je 10.000 srednjih škola širom Evrope u raspravu o značaju preduzetništva i poslovanja.

Samo 35 posto ispitanih učenika smatralo je da njihova kultura pogoduje preduzetništvu, ali skoro 60 procenata ih je reklo da ako im pokretanje sopstvenog biznisa ne pođe za rukom u prvom pokušaju, pokušaće ponovo. Mnogi od tih mladih ljudi izrazili su potrebu za direktnim povezivanjem sa poslovnim ljudima, bilo u učionici bilo izvan nje, kako bi naučili o tome kako se posluje.

Više od tri četvrtine učenika reklo je da je preduzetništvo „cool“ i da bi pristali da budu poslovno samostalni. Ovo je njihov najvažniji razlog: kad sam sebi obezbeđuješ zaposlenje, sam kontrolišeš svoju karijeru.

Leave a Reply