Događaji · IT

IT rešenja domaćih stručnjaka za Eurosong

Pomoćnik ministra za informatičko društvo mr Nebojša Vasiljević i savetnik ministra za telekomunikacije i informatičko društvo Ljubiša Radivojević danas su posetili Centar „Sava“ i Beogradsku arenu i razgledali IT rešenja u oblasti elektrotehnike, koja se primenjuju tokom ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije.

Posebna pažnja posvećena je upoznavanju sa IT rešenjem za pres centar. Reč je o virtuelnom data centru, koji opslužuje oko 240 virtuelnih desktop računara za sve izveštače sa Evrovizije. Taj projekat predstavio je Drago Samardžić iz firme Koming, koja je osmislila ovakvo rešenje.

Delegacija Ministarstva obišla je i Beogradsku arenu, u kojoj je imala prilike da vidi ekran koji će se nalaziti na bini, a koji je, sa svojih 400 kvadratnih metara, najveći u zemlji. Na krovnoj konstrukciji Arene nalazi se rasveta teška 70 tona, za koju su na Građevinskom fakultetu Beogradskog univerziteta rađeni posebni proračuni. Organizatori Eurosonga obezbedili su i džinovske agregate, snage sedam megavata.

Veliki deo ove opreme biće korišćen i za prenos ovogodišnjih Olimpijskih igara u Kini.

Leave a Reply