IT

IT sektoru 6,9 miliona evra iz projeka Fraktals

U okviru projekta Evropske unije “Fraktals” obezbeđeno je ukupno 6,9 miliona evra za koja će moći da konkurišu mala i srednja preduzeća u oblasti informacionih tehnologija (IT) za razvoj inovativnih rešenja u poljoprivredi, saopšteno je danas na obeležavanju početka tog projekta.

Mala i srednja IT preduzeća iz Srbije i drugih zemalja Evrope moći će da konkurišu za ta finansijska sredstva EU od 30. novembra ove do 28. februara iduće godine, navedeno je u saopštenju biroa Pokrajinske vlade za odnose s javnošću.

Na predstavljanju tog projekta istaknuto je da će od tog ukupnog iznosa, obezbeđenog u projektu “Fraktals” koji zajednički realizuju Razvojni fond Vojvodine (RFV) i Univerzitet u Novom Sadu (UNS), preko Razvojnog fonda Vojvodine biti plasirano 5,5 miliona evra bespovratnih sredstava.

ict

Mala i srednja preduzeća moći će da konkurišu za iznose u visini od 50.000 do 150.000 evra, precizirano je na skupu održanom u Upravnoj zgrada Univerziteta u Novom Sadu.

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić rekao je da je značajno to što je Srbija po prvi put dobila poverenje EU da preko svojih administrativnih kapaciteta, u ovom slučaju preko RFV, plasira sredstva za firme iz cele Evrope, koje za taj novac konkurišu.
“Podjednako je važno i to što projekat Fraktals spaja informacione tehnologije i poljoprivredu, dve strateški važne grane i za Srbiju i za Vojvodinu”, kazao je Pajtić i pozvao mala i srednja preduzeća iz IT sektora da konkurišu za ta sredstva i da svojiminovativnim rešenjima doprinesu razvoju poljoprivrede kako u Srbiji tako i širom Evrope.

Projekat “Fraktals” finansiran je sredstvima Evropske komisije preko Sedmog okvirnog programa – FP 7, čiji je glavni cilj da distribuira finansijska sredstva malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u IT sektoru, iz čitave Evrope, radi razvoja aplikacija za poljoprivredu, baziranih na principima i tehnologijama “budućeg interneta”.

Reč je o najvećem projektu koji je Evropska komisija do sada finansirala u Srbiji, u okviru kojeg je instituciji iz naše zemlje data mogućnost da plasira sredstva korisnicima širom Evrope, navedeno je u saopštenju.

Leave a Reply