AdaJAMM
IT

IT studentkinje iz Srbije osvojile prvu nagradu na prestižnom Microsoft takmičenju

Windows Phone 8 aplikacija za promociju fizičke aktivnosti dovela tim iz Srbije do samog svetskog vrha

U okviru ovogodišnjeg međunarodnog takmičenja Microsoft Imagine Cup’s ‘Woman’s Athletics App Challlenge’, AdaJAMM tim iz Srbije osvojio je prvu nagradu u oblasti kreiranja softvera i aplikacija za promovisanje zdravog života kroz fizičku aktivnost. Pobednički tim od četiri studentkinje sa Fakulteta informacionih tehnologija beogradskog Univerziteta Metropolitan čine Jovana Kovač, Ana Rodić, Jelena-Marina Bradarić i Maša Pejčić. Njihova mentorka bila je profesorka Miroslava Raspopović.

AdaJAMM

Ono što je timu donelo prvo mestu je „Playground“  (igralište)  Windows 8 aplikacija za mobilne telefone koja ima za cilj da nastavnicima fizičkog vaspitanja i njihovim učenicima prikaže šest različitih igara koje provomišu fizičku aktivnosti. S obzirom na to da sadrži video tutorijale, upravo zbog svoje jednostavnosti aplikacija je pogodna kako za decu, tako i za učenike, čineći formiranje timova i praćenje rezultata takmičenja jednostavnim i zabavnim.

Prema rečima devojaka, ovo takimčenje im je pomoglo da steknu iskustvo iz softverskog inženjerstva, ali je takođe predstavljalo i određeni izazov da se ostvare kao tim i nauče šta donosi učestvovanje u projektu koji obuhvata softverski razvoj. „Iako trenutno pohađamo prvu i drugu godinu na Fakultetu informacionih tehnologija Univerziteta Metropolitan, motivisane smo da se dalje usavršavamo, kao i da se akademski i profesionalno razvijamo u inženjere“, izjavile su članice AdaJAMM tima.

„Tim Microsofta u Srbiji je veoma srećan i ponosan na ovaj izvanredni uspeh devojaka! Njihova pobeda dokaz je da Srbija zaista postaje važna tačka na svetskoj mapi informacionih tehnologija“, rekao je Jugoslav Pirić, generalni direktor kompanije Microsoft Srbija.

Tokom sredine avgusta, tim će zajedno sa svojim mentorom otputovati u Sijetl gde će posetiti sedište kompanije Microsoft. Tokom ovom posete, devojke će imati priliku da upoznaju Lisu  Brumel, izvršnog potpredsednika kompanije Microsoft, kao i da prisustvuju revijalnoj košarkaškoj utakmici između ekipe Seattle Storm i Microsofta. Pored nagradnog puta u Sjedinjene Države, sve članice tima AdaJAMM biće novčano nagrađene od strane kompanije Microsoft u vrednosti od 1.000 američkih dolara.

Leave a Reply