IT

Drastičan pad IT tržišta u Srbiji

Tržište informatičkih tehnologija u Srbiji dostići če pad od 30 odsto do kraja godine, u odnosu na 2008, kaže predsednik ComTrade Grupe Veselin Jevrosimović.

On procenjuje da bi oporavak mogao da usledi sledeće godine, kada se očekuje rast globalnog IT tržišta od 15 odsto. Prema zvaničnim podacima, pad IT tržišta u Srbiji ove godine iznosi 20 odsto, mada informatičari procenjuju da će do kraja godine dostići 30 odsto.

Jevrosimović navodi da je najveći pad zabeležen u proizvodnji softvera i informatičkim uslugama, ocenjjući da je za to najzaslužnija inertnost državnog aparata, koji u ovim teškim vremenima nije imao hrabrosti da pribegne preventivnim merama smanjenja troškova svoje administracije uz pomoć informacione tehnologije.

Prema njegovi rečima na osnovu projekta uvođenja “elektronskih sednica vlade” ComTrade grupe dokazano da se na uloženih 300.000 evra, godišnje može uštedeti više od 1,2 miliona evra, samo na smanjenju upotrebe papirnih dokumenata.

“Država bi u ovim teškim vremenima mogla da uštedi više od milijardu evra godišnje upotrebom IT tehnologija”, kaže Jevrosimović.

U Srbiji se u IT tehnologije godišnje ulaže svega 10 odsto od sredstava koje investira EU po glavi stanovnika i tek 2011. godine se očekuje da se u našoj zemlji vrati nivo razvijenosti tog sektora kakav je bio 2008. godine.

Leave a Reply