IT

IT tržište u Hrvatskoj u 2007. godini

IT potrošnja u Hrvatskoj lane porasla za 20 posto izraženo u dolarima

Potrošnja hardvera, softvera i IT usluga u Hrvatskoj porasla je za 19.9% u 2007. godini i dosegula je vrednost od 1.24 miljarde USD (HRK 6.66 milijardi), prema nedavno objavljenoj godišnjoj studiji IDC Adriatics-a o kretanjima na hrvatskom informatičkom tržištu.

Međutim, izraženo u hrvatskim kunama, zbog depresijacije dolara, rast tržišta bio je znatno skromniji i iznosio je 10,3 posto. Pri tome  najdinamičnije je porasla prodaja hardvera, za 23,4 posto, dok su isporuke softvera (16.4 posto) i IT usluga (15.2 posto) zabeležile rast niži od proseka ukupnog informatičkog tržišta.

Sa IT potrošnjom od 276 USD po glavi stanovnika, Hrvatska je lane dostigla 31 posto od prosečne per capita IT potrošnje u EU27. Daleko je zaostajala iza razvijenih skandinavskih zemlja, na primer Danske ($1.988) ili Švedske ($1.717), ali je bila ispred Slovačke ($254), Poljske ($251), Bugarske ($120) i Rumunije ($96). Udeo Hrvatske u ukupnoj IT potrošnji u Adriatic regiionu iznosio je 37 posto.

Glavni pokretač hrvatskog IT tržišta u prošloj godini bila je tehnološka tranzicija, od desktop računaea prema prenosnim računarima, sve veća upotreba flat-screen ekrana nauštrb CRT monitora, povećano korišćenje multifunkcijskih printera i color laser tehnologije u odnosu na tradicionalne uređaje za štampanje, te opšte nabavke vezane za sve veću zastupljenost mobilnog poslovanja. Najdinamičniji pojedinačni segment ukupnog informatičkog tržišta bili su prenosni računari. Lane ih je plasirano 131 hiljada, a njihova prodajna vrednost porasla za visokih 69 posto u odnosu na 2006. godinu.

Istvremeno, vrednost pruženih IT usluga, koja je lani godine izraženo u kunama porasla za skromnijih 6,9 posto, predstavlja usporavanje u odnosu na prethodne dve godine. To se, osim visoke bazne godine, može pripisati i parlamentarnim izborima krajem 2007. godine, koji su usporili IT potrošnju državne administracije i velikih javnih preduzeća. Brojni su IT projekti prolongirani ili odgođeni.

“Povećanje udela IT usluga i softvera u ukupnoj IT potrošnji jedne zemlje, znak je napretka i povećanja stepena zrelosti. Međutim, hrvatsko  IT tržište lane je raslo na krilima povećane prodaje hardvera, uz usporeni rast IT usluga i softvera u odnosu na prethodne dve godine. Udeo hardvera tako je, nakon što se niz godina smanjivao, lane ponovo povećan”, Boris Žitnik, direktor IDC Adriatics.

IDC očekuje da će informatička potrošnja u Hrvatskoj rasti u proseku 10,3% godišnje u narednih pet godina i da će dostići brojku od 2,2 miljarde USD 2012. godine.

Leave a Reply