IT

ITV.com emituje maliciozne reklame

Sophos je potvrdio izveštaj u kome stoji da je web sajt ITV-a, direktne konkurencije BBC-ja,  bio žrtva postavljanja reklamnih kampanja na web-u. Ova kampanja je dizajnirana tako da Windows i Mac korisnicima prikazuje “lažne” poruke upozorenja koje u stvari imaju malicioznu pozadinu. Postavkom na web sajt Radio Times-a, vodećeg TV listing magazina u Velikoj Britaniji, je potvrđeno da je slična reklamna kampanja juče uklonjena sa njihovog sajta.

Sophos-ovi eksperti su otkrili da je Macromedia Flash fajl upotrebljen kao maska za detektovan malware Troj/Gida-B. Troj/Gida-B je postavljen u razmeni informacija između ITV.com i Agencije za advertising, kojoj je ITV poverila postavku reklama na njihov web sajt. Reklame su kreirane da promovišu program nazvan Cleanator (za Windows) ili MacSweeper (za Apple Mac). Oba programa tvrde da mogu da detektuju “kompromitovane fajlove” na računarima i podstiču korisnike da kupe celu verziju ovog paketa.

Pop-up Cleanator message displayed
Pop-up poruke koje se prikazuju korisnicima i podstiču in na preuzimanje Cleanator-a ili MacSweeper-a.

Warning from Cleanator
Prikaz programa koji tvrdi da je pronašao ‘opasne fajlove’ i savetuje korisnike da kupe celu, full verziju.

MacSweeper
Izgled ponude preuzimanja MacSweeper-a za Apple Macintosh korisnike.

Prošlog meseca Sophos je objavio godišnji izveštaj o pretnjama na Internetu. U izveštaju stoji da se sajber kriminalci sve više okreću ka plasiranju malware-a putem web stranica. Svakog dana se otkrije 6000 novo zaraženih web stranica. U izveštaju takođe stoji da čak preko 70% zaraženih web stranica predstavlja legitimne web sajtove koji nisu ni svesni da su zloupotrebljeni i da je neko postavio zlonameran kod na njihovu stranu.

Sophos i dalje preporučuje svim kompanijama pravilnu zaštitu njihovih desktop-ova, gateway-a i servera sa zaštitom koja se automatski ažurira na sve viruse, spyware i spam.

Leave a Reply