E-servisi · IT

Izdavanje biometrijskih pasoša dijaspori

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić prisustvovao je izdavanju biometrijskih pasoša za srpske državljane u konzulatu u Pariz

Potpredsednik Vlade je upozorio na to da će samo oni koji budu imali biometrijski pasoš moći da putuju u EU bez viza kada Srbija bude primljena na ”belu šengensku listu”, i izrazio nadu da će veliki broj građana imati biometrijske pasoše do proleća 2009. godine, kada će biti prvi momenat predviđen za eventualnu odluku o daljim koracima u liberalizaciji viznog režima.

Reč je o najbezbednijoj putnoj ispravi u Evropi, objasnio je on i najavio da će izdavanje biometrijskih pasoša uskoro biti moguće i u Beču, verovatno sredinom novembra, a potom i u drugim konzularnim predstavništvima zemlje.

On je uputio poziv srpskim državljanima koji žive u Francuskoj i Nemačkoj da se uključe u ovaj postupak, i istovremeno najavio da će Skupština Srbije do kraja godine usvojiti amandman kojim će biti produžen rok trajanja starog pasoša do kraja naredne godine.

Za izdavanje elektronskog pasoša srpskim državljanima u inostranstvu potrebno je da se priloži izvod iz matične knjige rođenih, obrazac sa matičnim brojem i uverenje o državljanstvu, uz dokaz o identitetu (srpski pasoš, lična karta ili vozačka dozvola), a procedura podrazumeva fotografisanje i uzimanje otisaka prstiju. Podaci se šalju u Srbiju, gde se pasoši izrađuju u Ministarstvu unutrašnjih poslova, pri čemu je zakonski rok za izdavanje pasoša za građane van matice 60 dana. Cena novog pasoša iznosi 50 evra, a u nju su uračunati troškovi pasoške knjižice, troškovi dostave pasoša i administrativna taksa za izdavanje.

One thought on “Izdavanje biometrijskih pasoša dijaspori

 1. Graovac Snezana

  Ja pokusavam vec par nedelja da dobijem termin za novi biometrijski pasos,ali nikako da se neko od GOSPODE( koji rade u konzulatu),seti da podigne slusalicu.
  Naj smesnije od sveg je da imaju ekstra broj na koji se prave termini,al nema niko vremena da se javi na telefon!!!!!!!
  Tako da sam pokusala u sve gradove gde se nalaze nasi konzulati,svugde ista prica,osim u Berlinu.Al posto zivim u Kelnu nemogu u Berlinu da izvadim Pasos. Tako da me sad interesuje kako cu uspeti do kraja decembra da dobijem novi pasos ako u Diseldorfu kazu da nemaju vise slobodnih termina.
  U Vasem clanku pise da pasosi kostaju 50€.Ovde su 59€ a u Hamburgu cak 188€??????
  Bilo bi mi veoma drago ako bi neko mogao da mi kaze,dal ce termin za izdavanje biometrijskih pasosa da se produzi do decembra 2010.I kad ce to tacno da se zna.

Leave a Reply