IT

Izgradnja informatičkog društva prioritet u procesu pridruživanja Srbije EU

Pomoćnik ministra za telekomunikacije i informatičko društvo u Vladi Republike Srbije Nebojša Vasiljević izjavio je danas da je proces izgradnje informatičkog društva značajan segment koji Srbiji treba da bude prioritet u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, kao i osnov za brži razvoj.

Vasiljević je na prezentaciji “eSEE Agende +” u Privrednoj komori Srbije istakao da ovaj dokument, koji predstavlja regionalni plan aktivnosti za razvoj informacionog društva od 2007. do 2012. godine i usklađivanje propisa zemalja regiona sa zakonodavstvom EU u oblasti e-uprave, ima nacionalni, regionalni i evropski karakter.

On je ukazao na to da su dokument podržali Vlada Srbije i zemlje jugoistočne Evrope i objasnio da je Agenda zasnovana na Evropskoj inicijativi za razvoj informacionog društva pod nazivom “i2010”.

Dosadašnji predsedavajući eSEE inicijative Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Marijana Vidas-Bubanja ocenila je da bi angažovanje Srbije u sprovođenju ove agende podrazumevalo saradnju privatnog i javnog sektora, kao i liberalizaciju telekomunikacija preko razvoja širokopojasnih mreža i usvajanja zakonskih regulativa EU.

Vidas-Bubanja je dodala da sve zemlje potpisnice “eSEE Agende +” imaju slične probleme u domenu ICT tehnologija, kao što su nedostatak kapitala, problemi oko hardvera, softvera, telekomunikacionog razvoja i nedovoljne digitalne pismenosti.

Na prezentaciji “eSEE Agende +” navedeno je da su njeni osnovni prioriteti razvoj jedinstvenog informacionog prostora jugoistočne Evrope koji objedinjuje postojeće elektronske medije, nove digitalne medije i internet.

Među prioritetima se nalazi i jačanje komunikacionih istraživanja i obrazovanja u saradnji sa privatnim sektorom, kao i promovisanje zapošljavanja u skladu sa održivim razvojem boljih javnih servisa i višim kvalitetom života.

Sadržaj “eSEE Agende +” čine jedinstveni informacioni prostor jugoistočne Evrope, inovacije i investiranje na poljima IKT istraživanja i obrazovanja, inkluzivno informaciono društvo, skup osnovnih servisa e-uprave, centralni sistemi i portal
e-uprave.

Ova agenda može se pogledati na sajtu Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo www.mtid.sr.gov.yu (stranica „novosti“) i na sajtu Republičkog zavoda za informatiku i internet www.euprava.gov.yu.

Leave a Reply