policija
IT

Izgradnja kapaciteta policije za borbu protiv visokotehnološkog kriminala

 Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vladimir Božović ocenio je danas da će tvining projekat “Uspostavljanje efikasnog sistema za sprečavanje i suzbijanje nezakonitih migracija na teritoriji Republike Srbije” doprineti borbi protiv organizovanog kriminala, sa posebnim akcentom na suzbijanju ilegalnih migracija, trgovine ljudima i visokotehnološkog kriminala.

Božović je na obeležavanju početka realizacije pomenutog projekta naveo da EU i njene članice, Velika Britanija i Češka, zajedno sa MUP-om Srbije, učestvuju u ovom tvining projektu čiji je cilj izgradnja kapaciteta srpske policije za borbu protiv visokotehnološkog i drugih vrsta kriminala.

policija

On je istakao da će projekat, čija vrednost iznosi milion evra, povećati sposobnost srpske policije da sprečava i suzbije nezakonite migracije naročito kada su potpomognute visokotehnološkim kriminalom.

Ovaj projekat će se, kako je naveo, sprovoditi u Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i Upravi granične policije MUP-a Srbije.

Božović je saopštio da je svet suočen sa migracijom kao globalnom pojavom i da nekontrolisane migracije donose rizik destabilizacije društva i države, posebno kada se u te tokove uključi organizovani kriminal.

Prema njegovim rečima, u tom, kao i drugim vidovima kriminala, sve više se koriste visokotehnološka dostignuća i neophodno je da policija ide u skladu sa tim trendovima i da bude opremljena i obučena za borbu protiv ove vrste kriminala.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer napomenuo je da će Srbija
imati podršku EU u borbi protiv kriminala, posebno visokotehnološkog,
koji je u ekspanziji.

On je naveo da se za kriminal sve više koriste nove tehnologije, zbog čega postoji potreba prilagođavanja rada policije i drugih organa u cilju efikasnog suprotstavljanja toj vrsti kriminala.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport istakao je da ta država podržava cilj zemalja zapadnog Balkana da postanu članice EU, pri čemu je posebno ohrabrio napore koje Srbija čini kako bi u junu dobila datum za početak pregovora sa EU.

On je naveo da otvaranje tvining projekta predstavlja nastavak i nadogradnju dosadašnje uspešne saradnje Srbije i Velike Britanije, i pozdravio odluku Vlade Srbije da osposobljava MUP za suzbijanje ilegalnih migracija i da unapređuje kapacitete za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Ambasador Češke u Beogradu Hana Hubačkova naglasila je da će nakon dve godine, koliko projekat traje, zahvaljujući IPA fondovima, policija imati bolju opremu i efikasnije se suprotstaviti svim vrstama, pa i visokotehnološkom kriminalu.

Hubačkova je izrazila zadovoljstvo time što će češki policajci moći da prenesu kolegama u Srbiji iskustva u borbi protiv ilegalne migracije i drugih vrsta kriminala, kao i o korišćenju sredstava iz pretpristupnih fondova EU.

Leave a Reply