IT

Izložba robotike u Denveru

Roboti danas demontiraju bombe, zaranjaju do dna Meksičkog zaliva da prate izliv nafte iz oštećene bušotine, proučavaju svemir i služe nam kao oči, ruke i noge.

Svet je pun dosadnih, opasnih, pa i prljavih poslova koji ljude koji ih obavljaju stavljaju često u opasnost ili im ne pružaju prilike za neke veće i poželjnije izazove. Ali, kako je pokazala nedavna izložba robotike u Denveru, nova generacija ‘pametnih’ i raznovrsnih mašina pomaže da se to promeni.

Ovih dana, roboti su mnogo uobičajeniji prizor nego što se to obično misli. Primer je robotski usisavač prašine Roomba. Ta pljosnata, okrugla naprava nije šira od fidbalske lopte, niti je viša od nožnog članka, pa ipak se užurbano kreće po podu Konvencijskog centra u Denveru, ispuštajući slabi zvuk brujanja dok usisava prašinu.

Tehnologija korišćena za stvaranje Roombe prerasla je u I-Robot, kompaniju koja izrađuje najmodernije robote za širok spektar upotrebe – od daljinski kontrolisanih jedinica za demontiranje bombi, pa do robota koji bi jednoga dana invalidu mogli pomoći da obuče košulju i zakopčaju.

Sve su te primene – a i više! – bile jasno izložene u Denveru, na godišnjoj konvenciji Međunarodnog udruženja za vozila bez ljudske posade. Premda je većina prikazanih robota bila dizajnirana za vojne primene, predsednik udruženja Michael Toscano kaže da civilne aplikacije vrtoglavo rastu.

Ovih dana, često je slučaj da robotsko vozilo na daljinsko upravljanje odlazi demontirati bombu na javnim mestima punim ljudi. Jednaki tako, roboti pomažu i u razminiravanju. Roveri nazvani LANdroid dovoljno su mali da ih možete poslati u kanalizacijsku cev, tunel ili neki drugi skučeni prostor, odakle, vođeni daljinskim upravljačem, šalju video snimke onoga što ‘vide’. LANdroide je dizajniralo specijalno odelenje američkog ministarstva odbrane, DARPA – što znači Defense Advanced Research Projects Agency -, čiji su stručnjaci takođe učestvovali na konferenciji o robotima.

U Denveru, DARPA je prikazala svoju najnoviju napravu – program Autonomne Robotske Manipulacije – skraćeno ARM -, koji se sastoji od glave, vrata, ruku i torza ljudske veličine. Tipični ARM robot pomera se poput marionete, samo kad čovek manipuliše njegovim zglobovima; ili, u jednoj od drugih verzija, radi neki specifični zadatak, na primer postavlja vrata na karoseriju automobila na fabričkoj traci. (voa)

Leave a Reply