Događaji · E-servisi · Internet · IT

Izveštaj sa stručnog skupa Internet prodavnice ‘08

Nakon održavanja skupa želimo da Vam kroz kratak izveštaj prenesemo deo atmosfere i opšti utisak. Skupu je prisustvovalo 100-ak ljudi iz privrede, IT struke i studenata. Kroz predavanja su predstavljeni konkretni rezultati i usluge, i analizirani su aktuelni problemi e-trgovine u Srbiji. Učesnici skupa i organizatori veoma su zadovoljni sadržajem predavanja, diskusijom i interesovanjem, što najbolje pokazuje puna sala od početka do kraja skupa.

Miroslav Slavnić je ispred Banke Inteza (Banca Intesa) detaljno predstavio uslugu naplate karticama preko Interneta koju ova banka pruža u Srbiji. U svom izlaganju opisao je način rada samog servisa, komercijalne uslove, i proceduru uvođenja ovog servisa za korisnike. Nakon toga Zoran Ševarac (Net Link) predstavio je iskustva u implementaciji i korišćenju ovog servisa za Internet prodavnicu Tehnomanija.

Time je servis naplate karticama u potpunosti predstavljen, kako sa strane pružaoca usluge tako i sa strane korisnika usluge.
Najbitniji zaključci sa ovog predavanja: Banka Inteza je trenutno jedina banka koja ovu uslugu pruža u Srbiji, i svojim klijentima obezbeđuje veoma pouzdan i siguran servis. Tehnička postavka rešenja obezbeđuje potpuno siguran način plaćanja (plaćanje se obavlja na zaštićenom serveru banke).

Banka je formalno definisala visoke kriterijume u pogledu zahteva za korišćenje ovog servisa kako bi se zaštitila od rizika, ali pravo za korišćenje servisa praktično može da ostvari svaka firma (bez obzira na veličinu) koja na neki način dokaže svoj kredibilitet.
Deo video zapisa sa ovog predavanja pogledajte ovde

Jelena Ševarac, menadžer Internet prodavnice Tehnomanija, ukratko je predstavila usluge i rezultate te Internet prodavnice nakon godinu dana rada, a zatim u osnovnim crtama objasnila šta praktično znači vođenje jedne Internet prodavnice.

Slobodan Šijan, direktor Tehnomanije, objasnio je da na Internet prodavnicu gleda kao i na svaku drugu prodavnicu Tehnomanije, i da je za Tehnomaniju Internet prodaja u potpunosti opravdala ulaganja. Pored direktne prodaje, Internet prodavnica je znatno doprinela izgradnji imidža firme i pokazala se kao izuzetno sredstvo za podršku prodaji u svim prodajnim objektima. Video zapis sa ovog predavanja pogledajte ovde

Kroz veoma živu i zanimljivu diskusiju, on je kako su prisutni prokomentarisali ‘svima održao kratku lekciju iz marketinga’.

Zoran Ševarac, IT menadžer NetLink-a, predstavio je najvažnije informacije o servisu internetprodavnice.com kao i dosadašnja iskustva u razvoju i uvođenju Internet prodaje u firmama. Sagledani su tipični problemi i pozitivna iskustva iz prakse u prethodnih godinu dana rada ovog servisa. Ceo video zapis sa ovog predavanja pogledajte ovde

Tim studentske organizacije AIESEC predstavio je svoje istraživanje u kome su obradili sledeće teme:
1. Upravljanje nabavkom i zalihama – u kome su predstavili model upravljanja zalihama imajući u vidu dinamiku potrošnje i rokove isporuke, koji omogućava smanjenje troškova skladištenja i efikasnije upravljanje zalihama.

2. Sagledavanje investicije u određenom vremenskom periodu pomoću diskontnog računa
3. Uporedna analiza različitih pristupa u realizaciji Internet prodaje, u kojoj su predstavili mogućnosti za realizaciju Internet prodaje i uporedili ih prema nekoliko kriterijuma kao što su vreme, troškovi, održavanje itd.
4. Analizu pravnog okvira za e-trgovinu, odnosno kako se prodaja putem Interneta uklapa u postojeće propise

Želimo da zahvalimo svim učesnicima koji su svojim prisustvom ovom skupu dali podršku razvoju e-trgovine u Srbiji. Posebno se zahvaljujemo Tehnomaniji, Banci Inteza i Privrednoj komori Beograda na podršci i pomoći oko organizacije skupa.
Aktuelna i zanimljiva predavanja zasnovana na iskustvima iz prakse, a koja su na primerima predstavile uspehe Internet prodavnica u Srbiji, dala su mnoge korisne informacije i odgovore na pitanja svima prisutnim.
Organizatori su se složili da je uspešnim održavanjem ovog skupa, stvorena odlična osnova za dalje aktivnosti koje će biti podrška razvoju e-trgovine u Srbiji.

Online video – pogledajte predavanja online!

Realizacija naplate karticama putem Interneta pomoću e-commerce servisa Banke Inteza

Zoran Ševarac, Net Link
Servis za prodaju putem Interneta internetprodavnice.com
Zoran Ševarac, Net Link
Iskustva u razvoju Internet prodavnice Tehnomanija
Slobodan Šijan, Tehnomanija, Jelena Ševarac, Net Link

Galerija fotografija

Pogledajte galeriju fotografija sa skupa

Preuzmite slajdove prezentacija sa skupa

Leave a Reply