IT

Izvoz domaćeg IT sektora 200 miliona dolara do kraja godine

Do kraja ove godine očekuje se rast IT tržišta u Srbiji od pet odsto, a izvoz sektora informacionih tehnologija od oko 200 miliona dolara, rekla je sekretarka Udruženja za informatičku delatnost Privredne komore Srbije (PKS) Jelena Jovanović.

Prema njenim rečima, na Okruglom stolu „Budućnost IKT tehnologija kod nas i u svetu“, loš podatak je da se usluge i dalje slabo koriste, a više od 70 odsto kompanija bavi se samo „outsourcingom“, zbog čega je neophodna dobro osmišljena promocija domaćih softverskih rešenja, kako na domaćem, tako i svetskom tržištu.

Direktorka marketinga u „Telegroupu“ Dijana Gligorijević ukazala je da iako je hardver u svetu odavno prestao da bude glavni fokus IT industrije, to nije slučaj u našoj zemlji. U Srbiji 38, 9 odsto ispitanika Republičkog zavoda za zapošljavanje kaže da ne želi da koristi elektronske javne servise, koji bi im olakšali život, a iza takve izjave stoji ogromna količina neznanja. Osim toga, za pohađanje informatičkih kurseva zainteresovan je svega jedan odsto populacije. Iako su mnogobrojne aplikacije, po kojima možemo da budemo konkurentni, instalirane i dostupne, problem predstavlja nedostatak korisnika. IT skeptici, generalno, predstavljaju problem ove grane industrije u našoj zemlji, ukazala je Gligorijević.

Učesnici su ukazali i da je vidljivost domaće softverske industrije u zemlji pod velikim znakom pitanja. Koliko mediji, ili same kompanije promovišu svoje usluge i koliko je interesovanje unutar kompanije za upoznavanje novih tehnologija i želje za spoznajom onoga što se nudi.

Milovan Matijević, analitičar IT tržišta, odgovorima učesnika na pitanja treba li srpsko IT tržište da dostigne nivo od 250 evra ulaganja u IT po glavi stanovnika do 2020. godine i može li srpsko IT tržište da raste prosečnom stopom od 15 odsto godišnje, što bi značilo udvostručavanje svakih pet godina, pokazao je da potencijal postoji, ali tržište ne može toliko da raste. U krizi je proces reverzibilan, na IT tržište gleda se kao na mogućnost povećanja rasta, tako da su investicije veće, dok u poslovanju u doba jake ekonomije, veliki bruto društveni proizvod „vuče“ IT.

Učesnici su razmotrili svetske trendove u ovoj oblasti, kao što su klaud kompjuting, umrežavanje, „grid“ tehnologije, uticaj IKT na nove modele privređivanja i svakodnevni život, uticaj društvenih mreža i novih modela poslovanja, problem obrazovanja koji zaostaje za potrebama budućih primena IT i perspektive domaće proizvodnje softvera.

Okrugli sto, na kojem su učestvovali predstavnici “Telegrupa”, “Asseco SEE“, „Gartner“, „Mineco computers“, „Tehnomanija“, „Klaster ICT Network“, „Arcadia Consulting“, organizovali su Društvo za informatiku Srbije I Udruženje informatičke delatnosti Privredne komore Srbije.

Leave a Reply