Kablovska i sat. TV

Besplatni STB za najugroženije građane

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, gostujući u Dnevniku TV B92 izjavila je da su u budžetu obezbeđena sredstva za dodelu besplatnih set-top boksova za 180.000 najugroženijih korisnika.

Državna sekretarka je dodala da se nada da će resorno ministarstvo obezbediti dodatna sredstva ukoliko se pojavi potreba za dodatnim STB uređajima.

Tatjana Matić je objasnila da je za jedan deo stanovništva koji prima signal putem TV antene ova promena najznačajnija i da je neophodno kupiti i obezbediti set top boks, koji analogni signal pretvara u digitalni onog trenutka kada se ta mreža uspostavi. Za građane koji koriste kablovsku mrežu, satelitsku antenu ili IPT platformu neće biti promene u prijemu. Oni već imaju bolji kvalitet i slike i zvuka, što će se kada mreža zaživi i budemo imali veću pokrivenost digitalnim signalom, samo popraviti, istakla je Matićeva.

Cena pojedinačnog set top boksa je oko 2.500 dinara i zavisi od tehničkih karakteristika samog uređaja. Matićeva je upozorila građane da pri kupovini provere da li set-top boks ima žig o kvalitetu.

Matić je istakla da korisnici prava na novčano-socijalnu pomoć i prava na tuđu negu i pomoć, kao i penzioneri sa minimalnim penzijama, koji su nosioci samačkog domaćinstva, mogu da se prijave u Centar za socijalni rad i u filiijale fonda PIO radi dobijanja “set top boksova”.

„Od januara bi trebalo da se uspostavi jedan veliki kol centar, koji će se nalaziti na usluzi svim našim građanima“, rekla je državna sekretarka.

Leave a Reply